Великобритания обмисля да наложи санкции на Иран заради задържан танкер

Великобритания обмисля да наложи санкции на Иран заради задържан танкер

Великобритания обмисля да наложи на Иран санкции след задържането на плаващ под британски флаг петролен танкер в Персийския залив.

Британският външен министър Джереми Хънт се очаква да обяви  дипломатически и икономически мерки, включително евентуално замразяване на авоари в отговор на инцидента.

Великобритания е сигнализирала на Съвета за сигурност на ООН, че иранските сили са предприели действия по задържането на плаващия под британски флаг танкер, когато се е намирал в омански териториални води, предаде Ройтерс.

"Корабът е изпълнявал законното си право на транзитно преминаване през международен проток, съгласно международното право", каза постоянното представителство на Обединеното кралство в писмо до Съвета за сигурност, предава БТА.

"Международното право изисква правото на транзитно преминаване да не бъде нарушавано и следователно иранските действия представляват незаконна намеса", добави британската мисия. Писмото е изпратено и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Междувременно Иран публикува видео, показващо момента на пленяването на плаващия под британски флаг танкер „Стена Имперо“, предава „Ройтерс“.

От кадрите ясно може да се види как корабът, чието име личи, е приближен от няколко бързи катера, докато тежковъоръжени маскирани военни се приземяват на борда му от хеликоптер.

Агенцията отбелязва, че това е същата тактика, която британската морска пехота е използвала при пленяването на иранския „Грейс-1“ в Гибралтар на четвърти юли.

Действията на Техеран в най-важния световен морски път за търговия с петрол бяха определени от западните страни като ескалация на напрежението след три месеца на конфронтация, която вече доведе САЩ и близкоизточната страна на прага на война, пише американската агенция. Великобритания осъди действията на Иран, а иранският посланик в призован във външното министерство в Лондон.

Според Иран танкерът е бил придружаван от британски военен кораб, но такъв не се вижда на видеото.

Великобритания може да призове ООН и ЕС да върнат санкциите върху Иран, които бяха отменени през 2016 г. след сделката за иранската ядрена програма, отбеляза вестникът, съобщи БТА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?