Великобритания обяви най-високото ниво на терористична заплаха

Великобритания обяви най-високото ниво на терористична заплаха

След като в събота кола с експлозиви се вряза във входа на пътнически терминал на международното летище в Глазгоу, във Великобритания бе въведено най-високото ниво на терористична заплаха - критично – по петстепенната скала на готовност, предадоха информационните агенции в неделя.

В събота джип се опита да се взриви в терминала на летището, но поради ниската скорост, с която се е движел, и загражденията пред терминала, не е успял да влезе в терминала, а се е запалил на входа му, причинявайки ограничени материални щети и огромна паника и хаос на летището. Задържани са двамата пътници в колата – мъже от азиатски произход, единият от които е силно обгорял от огъня и е в критично състояние в болница.

Новият опит за атентат дойде след предотвратените терористични актове в центъра на Лондон в петък, когато бяха обезвредени два мерцедеса, заредени с експлозиви, а полицията провери и трети сигнал, който не потвърди наличието на взривни материали.

За последен път британските власти обявиха максималната степен на тревога през август 2006 г., когато беше разкрит заговор за взривяване на самолети, летящи от Обединеното кралство до САЩ.

Във Великобритания има пет нива на терористична заплаха:

    - слабо: когато няма вероятност за атентат;

    - средно: възможен е атентат, но е малко вероятно;

    - значително: твърде възможно е да бъде извършен атентат;

    - сериозно: крайно вероятно е да бъде извършен атентат;

    - критично: има непосредствена опасност от атентат.   

Нивото на тревога се определя от антитерористичен център за анализи, създаден през юни 2003 г., обединяващ службите за сигурност, разузнаването и  полицията. Той прави оценка на всички информации, отнасящи се до международния тероризъм.

В неделя летището в Глазгоу възобнови дейността си малко преди 8 часа, като започна постепенното нормализиране на объркания график.

От полицията съобщиха, че сутринта в неделя е извършила обиски в няколко жилища в Ренфрушир, предградие на Глазгоу, в рамките на разследването, но отказаха повече информация. Оттам потвърдиха, че е бил извършен пети арест днес, след като четирима души бяха арестувани в събота – двамата, возещи се в подпалената кола, още двама на магистрала близо до Глазгоу и петият – в Ливърпул.

Междувременно през целия ден в неделя продължи извънредната среща на правителствената кризисна комисия “Кобра”. Резултатите от срещата ще бъдат съобщени в понеделник пред парламента от новия министър на вътрешните работи Джаки Смит.

В интервю за телевизия ББС новият премиер на Великобритания Гордън Браун предупреди британците, че трябва да осъзнаят, че терористичната заплаха пред страната им е дългосрочна и непрекъсната и че трябва да запазят постоянна бдителност за сигурността си. "Ние няма да се огънем, няма да бъдем сплашени и няма да позволим на никого да наруши нашия британски начин на живот", заяви Браун, цитиран от АП.

„Ал Каида” внася терористични тактики от Багдад и Бали, които се прилагат на улиците в страната, каза съветникът на Браун по международната сигурност сър Джон Стивънс, цитиран от Франс прес. "Не се заблуждавайте, бомбените атентати този уикенд са знак за голяма ескалация във войната, която водят срещу нас ислямските бойци", посочи Стивънс. "Трудно е да се набавят доказателства, но има все по-големи подозрения, че агенти на „Ал Каида”, може би родени във Великобритания, са се върнали от Ирак, а едновременно и от традиционните тренировъчни лагери в Афганистан, за да ръководят тукашните групи", посочи Джон Стивънс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?