Великобритания очаква жилищни проблеми заради притока на българи и румънци

Британски министри в спор за прогнозния брой имигранти от двете страни

Великобритания очаква жилищни проблеми заради притока на българи и румънци

Британските министри трябва да изяснят колко българи и румънци ще пристигнат в страната, когато ограниченията отпаднат, настояха консерватори от британския парламент, след като двама членове на кабинета влязоха в спор за прогнозния брой имигранти.

Британският министър на общностите и местната власт Ерик Пикълс разкри, че правителството разполага с прогнозни данни, но отказа да ги оповести. Той предупреди за предстоящи проблеми с недостиг на жилища догодина, когато ще отпаднат ограниченията за имигриране във Великобритания за гражданите на двете най-нови страни членки на Европейския съюз.

Източници от британското министерство на вътрешните работи се разграничиха от изказването на Пикълс с мотива, че то е било основано на прогнози за жилищните нужди на имигрантите от Румъния и България, направени от неговото собствено министерство.

От министерството на общностите и местната власт обаче увериха, че Ерик Пикълс се е позовал на имиграционна статистика, предоставена именно от вътрешното министерство и която той нееднократно бил поставил под въпрос.

Спорът избухна след участие на Пикълс в предаване на телевизия ББС, посветено на предстоящото през януари догодина вдигане на ограниченията за установяване във Великобритания на българи и румънци.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън от своя страна каза, че засега е невъзможно да се прогнозират нивата на имиграция от България и Румъния след отменянето на ограниченията за достъп до пазара на труда в края на 2013 година.

Премиерът, цитиран от в. "Индипендънт", заяви, че има голяма разлика между това, което се случи с Полша, и ситуацията с България и Румъния. Камерън добави, че е много трудно да се направят изчисления и че правителството не иска да дава подвеждаща информация.

Пикълс, цитиран от в. "Файненшъл таймс", каза, че един евентуален наплив на румънци и българи във Великобритания ще изостри още повече недостига на жилища в страната.

Консерваторът Пикълс призна, че все още не разполага с надеждни оценки колко хора от двете източноевропейски държави ще се преселят във Великобритания. В същото време той отбеляза, че общинските съвети предприемат действия, за да се подготвят за възможно голямо нарастване на румънските и българските граждани, имигриращи във Великобритания догодина, когато ще бъде сложен край на контрола през преходния период след присъединяването на България и Румъния към ЕС.

През 2004 г. тогавашното британско правителство на лейбъристите разреши свободна имиграция от току-що приети в ЕС източноевропейски държави, сред които Полша, Унгария и Чехия, припомня "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Вестникът отбелязва, че кабинетът е подценил чувствително реалния брой на имигрантите от тези страни, като е очаквал, че те ще бъдат едва 13 хиляди души годишно.

Лейбъристкото правителство наложи през 2005 г. временни ограничения на имиграцията от България и Румъния, но тяхното действие изтича през декември и съгласно европейското законодателство не може да бъде продължено.

Министърът на общностите и местната власт в сегашното коалиционно правителство на консерваторите и либералните демократи даде да се разбере в неделя, че не иска да дава повод за сензационни журналистически материали и че е поискал по-подробни изчисления за очакваното преселване на българи и румънци в страната.

"Истината е, че аз не мисля, че някой знае точния брой (хора), които ще дойдат от България и Румъния", посочи Пикълс. В същото време той обърна внимание, че голям брой румънци вече са се установили в източен Лондон.

Предвид недостига на жилища във Великобритания, един евентуален наплив на хора от Румъния и България ще причини проблеми, "не само за жилищния пазар, но и на пазарите на социални жилища", предупреди Пикълс.

По данни на британския консултативен комитет за миграцията от ноември 2011 г., 82 хиляди румънци и 52 хиляди българи са се установили в страната до юли същата година, припомня "Гардиън".

Очаква се броят на имигрантите от двете страни да нарасне драматично догодина, отбелязва изданието.

"Гардиън" коментира, че консерваторът Ерик Пикъл може и да е влязъл в спор със своята съпартийка Тереза Мей за броя на българите и румънците, които ще дойдат във Великобритания, но че двамата са на едно мнение, че страната вероятно ще се изправи пред социални предизвикателства в резултат на имиграцията от двете най-нови страни членки на ЕС.

Британският министър на вътрешните работи заяви през ноември, че правителството ще се опита да ограничи достъпа до социални помощи и до здравната система, за да отстрани факторите, които насърчават имигрантите да идват в страната, припомня "Файненшъл таймс". Тереза Мей спомена за необходимостта от реформиране на Европейския съюз, за да бъде гарантирано, че един от неговите основополагащи принципи - свободното движение на работната ръка - не означава просто свободно движение на хора с цел искане на социални помощи, допълва "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?