Великобритания опростява правилата за тестване за коронавирус на пристигащи пътници

Великобритания опростява правилата за тестване за коронавирус на пристигащи пътници

Напълно ваксинираните срещу коронавирус пътници, пристигащи във Англия от държави с ниска степен на риск, от 24 октомври вече няма да се налага да си правят скъпи тестове, предаде Ройтерс, като се позова на правителството.

Миналия месец британският кабинет опрости правилата за международни пътувания до страната, за да подпомогне туристическия бранш, който хвърля вината за бавните темпове на възстановяване на въздушния транспорт през лятото върху тестването и сложните правила за пътуване.

Днес правителството съобщи, че от 24 октомври, когато започват междусрочните ваканции в голяма част от Великобритания, напълно ваксинираните пътници и повечето хора под 18 години, пристигащи от страни, които не са включени в червения списък, ще могат да си направят тест с латерален поток през първия или преди втория ден от пристигането им в Обединеното кралство вместо лабораторен Пи Си Ар тест.

Тестовете с латерален поток са по-евтини и дават по-бързо резултат, отбелязва Ройтерс.

"Отменянето на скъпото задължително Пи Си Ар тестване ще подпомогне туристическия сектор и това е една голяма крачка напред към нормализирането на международните пътувания и окуражаването на хората спокойно да си правят резервации за празниците", заяви британският министър на транспорта Грант Шапс.

Правителството съобщи, че пътниците трябва да използват тестове с латерален поток, поръчани от частен доставчик от изброените в списък, който е достъпен на правителствения уебсайт, вместо безплатните тестове, предлагани сега по правителствената програма за тестване и проследяване. Пътниците трябва да изпратят снимка на своя тест и на справката си за резервация, за да удостоверят резултата.

Националната здравна служба ще предостави безплатен Пи Си Ар тест на всеки, който е дал положителен резултат на теста с латерален поток, за да може той да бъде потвърден.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?