Великобритания оспорва с демарш назначението на Бриго

Британското посолство е внесло демарш, в който изразява несъгласието на Великобритания с евентуалното назначаване на о.з.ген. Бриго Аспарухов за съветник по въпросите на сигурността и спецслужбите в премиерския кабинет. Това съобщиха за Mediapool дипломатически източници.

Подобен документ във Външно министерство не е постъпвал, обясни говорителят на МВнР Любомир Тодоров. След проверка в териториалната дирекция е установено и че не е имало срещи с представители на британското посолство, стана ясно от думите му.

Според източници от правителството обаче нещата се движат на правителствено ниво и демаршът най-вероятно е бил депозиран направо в Министерски съвет. Всичко се движи в абсолютно конфиденциална обстановка, твърдят още те.

Не е сигурно дали демаршът ще бъде приет от българската страна, посочиха още източниците.

Малко след 19 часа в четвъртък правителственият говорител Димитър Цонев заяви, че не е запознат със случая.

Великобритания все още не е одобрила поканата за членство на страната ни в НАТО. Ратификацията на документа тепърва предстои и има голяма вероятност назначението на Аспарухов и неосъществената реформа в сектора за сигурност да предизвикат проблеми при дебатите в парламента, твърдят източниците.

До този момент единствено американският посланик в София Джеймс Пардю обяви публично притесненията на своето правителството от решението за назначението на Бриго Аспарухов. Макар и непублични, подобни реакции са изразени и от други европейски държави - членки на НАТО.

Междувременно все още няма официално съобщение от правителството дали бившия депутат от БСП, шеф на НРС и служител на Първо главно управление на бившата ДС Бриго Аспарухов е назначен от премиера. Според някои източници Сакскобургготски е подписал трудовия му договор, но той все още не е внесен в деловодството на МС.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?