Великобритания откри отново посолството си в Техеран

Входът на британското посолство в Техеран, заснет на 20 август тази година

Великобритания отвори отново посолството си в Техеран, историческа стъпка в затоплянето на отношенията между ислямската държава Иран и западните сили, съобщи Ройтерс в неделя.

Британският външен министър Филип Хамънд, който по-рано днес пристигна в Техеран, обяви посолството за отворено и издигна британския флаг в градината на сградата от 19-ти век, която беше щурмувана от ирански демонстранти преди близо четири години.

"Мисля, че ще бъде много полезно и много положително, ако можем да започнем диалог как да създадем условия, които да позволят на британските банки и финансови институции да се включат във финансирането на търговията и инвестициите в Иран", заяви по-късно Хамънд, цитиран от Ройтерс, на среща в Техеран с управителя на иранската централна банка Валиула Сейф.

Хамънд отбеляза, че банките, които още помнят някогашните глоби от американските власти, са предпазливи и искат да гарантират, че изцяло отговарят на изискванията, когато се върнат в Иран.

Има огромен апетит и от нашите търговски и промишлени компании да се възползват от отварянето на Иран, и от нашите финансови институции да подкрепят тази дейност, но, разбира се, това трябва да стане по надлежния начин, каза британският министър.

Шефът на иранската централна банка каза, че страните са имали положителни отношения в миналото и биха могли да надградят този опит.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?