Великобритания отне гражданството на още две ислямски булки

Шамима Бегъм

Британското правителство е отнело гражданството на още две жени, омъжили се за бойци на "Ислямска държава" в Сирия. Това пише в неделния си брой в. "Таймс", позовавайки се на анонимни източници от юридическите среди, предаде ДПА.

Рима Икбал, на 30 години, както и 28-годишната ѝ сестра Зара са с отнето гражданство, след като са се омъжили за хора от терористична организация, свързана с убийството на заложници от западни държави.

Според вестника сестрите, които имат общо пет момчета на под 8 години, са сред най-малко десетина британски булки с общо над 20 деца, държани в лагери в Сирия от кюрдските сили.

Тази информация бе съобщена на фона на критиките срещу министъра на вътрешните работи Саджид Джавид, който не позволи завръщането на 19-годишна британка Шамима Бегъм, омъжила се за боец на "Ислямска държава" в Сирия. Критиките се засилиха след като се появи информация в петък, че бебето ѝ е починало в бежански лагер в Североизточна Сирия.

Британският външен министър Джереми Хънт коментира в неделя, че е било прекалено рисковано да се изпратят официални лица да спасят от бежанския лагер болното бебе на Шамима, което е британски гражданин.

"Майката е избрала да напусне една свободна държава, за да се присъедини към терористична организация", заяви Хънт, цитиран от ББС.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?