Ново изследване доказва

Великобритания печели от имигрантите милиарди

Мигриращите от ЕС работници са "шокиращо по-добре образовани от британците"

Великобритания печели от имигрантите милиарди

Висококвалифицирани чуждестранни работници, дошли от Европейския съюз, са допринесли с 20 млрд. лири (25,6 млрд. евро) за британската хазна през последните 10 години, плащайки много повече данъци от получените от тях социални добавки, сочи ново изследване, оповестено в сряда от британския вестник "Индипендънт".

Изследването, извършено от лондонския "Юнивърсити колидж", констатира, че имигрантите, пристигнали от ЕС след 2000 г., включително от нови страни членки като Полша, са обогатили хазната с над 20 млрд. лири в периода 2001 -2011 г.

Мигриращи работници от първите 15 страни членки на ЕС, включително Германия и Франция, са платили с данъците си 64 процента повече от средствата, получени от тях като социални помощи и добавки. Новопристигналите от страните от Централна и Източна Европа пък са внесли с 12 на сто повече, отколкото са получили.

С 43 на сто по-малка, отколкото сред британските граждани, е била вероятността имигрантите, пристигнали след 2000 г., да получават социални помощи или данъчни облекчения. 7 на сто по-малка е била е вероятността те да живеят в общински жилища за социално слаби.

Центърът за изследвания и анализи към лондонския колеж констатира също, че мигриращите от ЕС работници са "шокиращо по-добре образовани от британските граждани" и донасят в страната "човешки капитал", еквивалентен на 6,8 млрд. лири (8,7 млрд. евро) разходи за образование.

Според директора на центъра Кристиан Дастмън, който е и съавтор на проучването, имиграцията към Обединеното кралство след 2000 г. е донесла значителна нетна фискална полза, защото имигрантите са заработили за страната повече, отколкото са получили като помощи и са изпратили като трансфери в родните си страни. "Това се отнася както за имигранти от Централна и Източна Европа, така и за жители на други страни от ЕС", отбеляза той.

Шефът на Националния институт за икономически и социални изследвания Джонатан Портес пък каза, че тези данни потвърждават още веднъж, че увеличението на броя на имигрантите към Великобритания през последното десетилетие, както от Европа, така и от страни извън нея, е от полза за британските граждани.

"Всички министри и политици трябва да погледнат реалните факти, преди да настояват за ограничаване на свободното движение на работници", подчерта той.

Тези данни идват на фона на скандала, разразил се след оставката от коалиционното правителство на министъра от Либарелнодемократическата партия Норман Бейкър. Той обвини колегите си консерватори, че отказват да водят "рационална, базирана на факти политика". Бейкър заяви пред лондонския всекидневник "Индипендънт", че торите са натрапчиво обзети от темата за имиграцията и протестира, че министърката на вътрешните работи Тереза Мей третира либералдемократите като "кукувица в гнездото".

Премиерът Дейвид Камерън също засипа с хули Норман Бейкър и изрази своята решимост да затегне правилата за приемането на работа на граждани от други страни членки на ЕС. Той смята да изложи плановете си по въпроса до края на годината.

Но анализ на лондонския "Юнивърсити колидж" сочи, че планираните от премиера нови ограничителни мерки ще струват скъпо на британската икономика, защото ще отблъснат висококвалифицирани млади европейци, желаещи временно да се преместят на Острова.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа