Великобритания планира редовни тестове за Covid-19 за всички жители

Великобритания планира редовни тестове за Covid-19 за всички жители

Великобритания планира да започне редовни тестове за Ковид-19 на цялото население, за да ограничи разпространението на вируса и да намали ограниченията, засегнали тежко страната, предаде Ройтерс в сряда.

Здравният министър Мат Ханкок каза, че правителството изпробва редица нови, по-бързи тестове, които могат да дадат моментален резултат и се надява те да бъдат въведени към края на годината.

Кабинетът на Борис Джонсън беше подложен на тежки критики заради подхода си към борбата с пандемията. Критиците му заявяват, че се е забавило въвеждането на карантина, както и започването на тестове, които да покажат доколко се е разпространил вирусът.

Сега Великобритания има най-високата смъртност в Европа и най-тежкото свиване на икономиката сред страните с големи напреднали икономики.

"Масовите тестове на населението, при които ще превърнем в норма хората да си правят редовни тестове, което ще ни позволят да възстановим отново някои свободи, е голям проект на правителството", заяви Ханкок пред радио ББС.

Той заяви, че националните изследователски лаборатории в Портън даун изпробват нови тестове на слюнката, за които не е нужно да се ходи в лаборатория, за да могат да предоставят по-бързи резултати. Той уточни, че се появяват нови технологии, които правителството купува и изпробва сега и процесът ще се ускори през останалата част от годината.

По време на пандемията британският кабинет бе критикуван, че обещава нови действия, чието въвеждане след това отнема много повече време от предвиденото, припомня Ройтерс.

Правителството твърди, че в момента разполага с капацитет за над 335 000 теста. Броят на случаите във Великобритания започна да нараста през последните седмици с над 1000 потвърдени случая за осем от последните десет дни.

Освен това британското правителство заяви днес, че ще разшири тестовото проучване, провеждано от Службата за национална статистика. Броят на подложените на изследване ще се увеличи от 28 000 души до 150 000 до октомври, а след това и до 400 000, за да помогне за създаването на по-добра национална картина на пандемията и локални огнища.

Споделяне

Още от Свят