Великобритания почете жертвите от атентатите преди година

Великобритания почете жертвите от атентатите преди година
Сутринта на 7 юли 2005 г. Лондон бе разтърсен от серия взривове в обществения транспорт. Четирите самоубийствени атентата отнеха живота на 54-ма пътници в три влака на метрото и един автобус. Други 700 души бяха ранени.

С припомнянето на тези факти в петък започна речта на лондонският кмет Кен Ливингстън при отбелязването на първата годишнина от атентатите. Според него това е било най-тежкото изпитание за жителите на Лондон от времената на Втората световна война, съобщи Портал Европа.

Световните медии информират, че възпоминателните мероприятия са започнали с полагането на цветя пред гара “Кингс крос” в 08.50 ч. местно време - точно една година след първите взривове в метрото. Цветя са положени и на другите места на взривовете, точно във времето, когато са станали преди една година. По обяд се очаква на четирите места да бъдат открити и паметни плочи с имената на всички загинали.

На обед цялата страна потъна в двеминутно мълчание. Работа спряха транспортът, училищата, учрежденията, медиите. Тенис-турнирът в Уимбълдън също спря за две минути.

Вечерта в парка “Риджънтс” ще се състои възпоменателен митинг с участието на около хиляда оцелели и роднини на жертвите.

В същото време през последните дни британските средства за информация многократно припомнят, че мнозина от роднините на загиналите и хората, пострадали при взривовете, и до сега не са получили полагащите им се компенсации. Освен това се изразява и недоумение, че компенсациите са многократно по-малки от тези, получени за взривовете в Мадрид и Ню Йорк.

Според вестник “Daily Express”, средната компенсация за загинал в Ню Йорк е 1.1 млн. лири стерлинги, а в Лондон малко над 17 хиляди. САЩ са изплатили на ранените средно по 216 хиляди лири, а във Великобритания около 6 хиляди.

Лидерът на опозицията в Камарата на Общините Дейвид Камерън съобщи, че не са изплатени около 300 от 500-те заявени иска за компенсация.

В петък комисарят на градската полиция сър Иън Блеър предупреди, че Лондон трябва да очаква друга атака. “Аз мисля, че ще има още атаки, всъщност аз знам, че ще има още атаки, но въпросът е дали ще ги предотвратим Ние вече разкрихме три такива,” каза той за ББС.

Колин Крамфорн, шеф на участък в Уест Йоркшир, едно от полицейските управления, които разследваха атентатите преди година, каза, че атаки, като тези на 7 юни 2005 година, не били “само въображаеми”, но “много вероятни”.

Тези предупреждения идват само ден след като видеозапис, излъчен по катарската телевизия “Ал Джазира”, показа 22-годишен младеж от Брадфорд, който заплашва с нови атентати.

Властите смятат, че е избрано най-подходящото време, за да се постигне най-голям ефект от записа и съветват вниманието да се фокусира върху почитането на паметта на загиналите в атентатите, посочи ББС.

Споделяне

Още от Свят