Великобритания прекрати операциите по патрулиране в Персийския залив

Великобритания прекрати операциите по патрулиране в Персийския залив

Началникът на щаба на Кралските военноморски сили Джонатон Банд съобщи в петък, че Великобритания е прекратила операциите за проверка на кораби в северната част на Персийския залив и преразглежда всичките процедурни правила след залавянето от Иран на 15-мата британски моряци, предаде ББС.

Адмирал Банд защити действията на военнослужещите, както и начините, по които Лондон е действал за решаване на кризата.

“Екипажът е реагирал изключително добре при много трудни обстоятелства”, заяви адмиралът.

Той каза, че операциите на британските военноморски сили в Персийския залив са били санкционирани от ООН.

Моряците и морските пехотинци, които в четвъртък благополучно се завърнаха във Великобритания след 13-дневен ирански арест, ще дадат отчет за мисията си. Шестима от тях ще дадат пресконференция в петък следобед.

По-рано бе публикувано тяхно съвместно изявление, в което казват, че са издържали изпитанието, защото са били заедно, в екип и така поддържали висок дух.

Първата си вечер в родината те са имали вечеря със семействата им, на която са сервирани печено пиле и телешко, съобщи британското министерство на отбраната.

Иран твърди, че британците са навлезли в ирански териториални води, а Великобритания отрича.

Командващият на британските ВВС заяви, че "признанията" на моряците, показани по иранската телевизия, за навлизане ирански териториални води, изглежда са били направени "под известна доза психологически натиск".

За момента Великобритания е прекратила операциите за проверка на кораби в северната част на Персийския залив, но операциите на коалицията под британско командване продължават, каза адмирал Банд.     

Иран все още задържа единствените две лодки, използвани от 15-те военнослужещи за проверките в този особено деликатен район. Великобритания ще продължи да настоява за връщането на лодките, но надеждите за това са малки, каза адмиралът.

След като пристигна в Лондон с полет на Бритиш еъруейс, екипажът бе откаран с хеликоптери в база на британските ВВС.

Премиерът Тони Блеър заяви, че Лондон не е правил сделка с иранците за освобождаването на екипажа, независимо от твърденията на Техеран, че във вторник получил писмено извинение от Великобритания.

Вашингтон приветства решението на Техеран за освобождаване на екипажа, но посочи, че това няма да намали напрежението около ядрената му програма.

В четвъртък бе разпространено телевизионно интервю, записано преди залавянето на военнослужещите, в което кап. Крис Еър казва, че една от задачите на патрула в зоната е била събиране на разузнавателна информация за всякакъв вид активност от страна на Иран.

В интервюто, дадено за Файв нюз и Скай нюз, и записано на 13 март, но неизлъчено преди освобождаването на моряците, Крис Еър признава, че действат близо до буферната зона между иранските и иракските териториални води. “Добре е да се събира разузнавателна информация за иранците”, допълва той.

Министерството на отбраната каза по този повод, че моряците и морските пехотинци не са изпълнявали разузнавателни задачи, но те са имали редовна връзка с командирите на плавателни съдове в Персийския залив и протока Шат Ал -Араб, за да се определя използването на корабните маршрути.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят