Великобритания преразглежда антитерористичната си стратегия

Великобритания преразглежда антитерористичната си стратегия
Британското правителство ще представи днес новата си стратегия за борба срещу тероризма, приета след атентатите миналата година, съобщи Франс прес.
 
Тя включва по-бързо споделяне на информация между МИ-5, полицията и местните власти, а също така и частния сектор. 
 
Вчера британското министерство на вътрешните работи предупреди, че заплахата от ислямски екстремисти в страната се очаква да остане висока през следващите две години и може дори да нарасне.
 
Назначеният наскоро вътрешен министър Саджид Джавид заяви, че новата стратегия отчита поуките от атаките в Лондон и Манчестър миналата годината, при които загинаха 36 души, и ще помогне на Великобритания да се справи с еволюиращата заплаха.
 
Прилагането на стратегията ще даде възможност на Джавид, който беше назначен през април след оставката на съюзничката на премиера Тереза Мей Амбър Ръд, да остави своя отпечатък върху силно политизирания британски дневен ред в областта на сигурността. Някои разглеждат Джавид като потенциален съперник на Мей, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.
 
Настоящото равнище на заплахата във Великобритания се оценява като сериозно. Това означава, че е доста вероятно да бъдат извършени нападения. 
 
Правителството съобщи, че е осуетило 25 заговори на ислямски екстремисти от юни 2013 г., 12 от тях след март 2017 г., и че в момента провежда над 500 операции. 
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?