Великобритания приключи военното си присъствие в Ирак

Великобритания приключи в петък шестгодишното си военно присъствие в Ирак, започнало с нахлуването на САЩ през март 2003 г. с цел да бъде свален режимът на Саддам Хюсеин, предадоха осведомителните агенции.

Съгласно подписаното през 2008 г. споразумение между Багдад и Лондон, тази седмица от Ирак се изтеглиха и последните британски войници, които през 2003 г. наброяваха 46 000 души.

Иракският парламент не успя да гласува преди излизането си във ваканция до 8 септември ново иракско-британско споразумение, което би позволило на британски военни да останат, за да обучават иракските военноморски сили. Обучаващите - около стотина души - заминаха за Кувейт, докато изчакват одобрението на парламента.

В началото на юни Великобритания и Ирак сключиха споразумение, позволяващо на британски морски пехотинци от спомагателната мисия да останат в Ирак в течение на година след пълното изтегляне на британските войски на 31 юли.

Британците, които контролираха четири южни иракски провинции, предадоха пълномощията си на американските войски още през април.

В четвъртък във Великобритания започна независимо разследване на причините за участието на страната във войната в Ирак. Обявено бе, че бившият премиер Тони Блеър, който въвлече Великобритания в конфликта, ще бъде повикан като свидетел. По време на мандата на Блеър Великобритания се прояви като неизменен съюзник на САЩ. За шест години в Ирак бяха убити общо 179 британски войници.

Споделяне

Още от Свят