Великобритания продължава разследването на убийството на Георги Марков

Георги Марков

Британската полиция заяви, че нейното разследване на убийството на българския дисидент Георги Марков в Лондон продължава и в него участват международни организации, предаде Ройтерс в сряда.

"Можем да потвърдим, че разследването продължава да се води и е особено сложно", заяви говорителка на лондонската полиция. В музея в централата на британската столична полиция се съхранява отровната сачма, която е причинила смъртта на българския писател и журналист. След като била изстреляна от чадър, сачмата се е забила в крака му.

България съобщи в понеделник, че закрива разследването си на убийството на Георги Марков, тъй като в четвъртък изтича 35-годишният срок на давност при разследване на този тип престъпление. Това съобщение бе потвърдено в отново в сряда пред Ройтерс.

Този срок не може да се удължи допълнително поради липса на заподозрян, който да е задържан, обвинен или обявен за издирване, цитира агенцията мотивите на българските власти.

Ройтерс припомня, че преди пет години вестник "Дневник" публикува журналистическо разследване (автор на разследването беше журналистът от вестника по това време Христо Христов - бел. ред.), основаващо се на документи в архивите на бившата Държавна сигурност.

Според разследването предполагаемият убиец на Марков е агент с кодово име "Пикадили", който след покушението е бил награден с два медала, безплатни почивки и 30 хиляди долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?