Великобритания публикува предложения за съдебното сътрудничество след Брекзит

Великобритания публикува предложения за съдебното сътрудничество след Брекзит

Великобритания публикува днес нов документ за позициите си за Брекзита и заяви, че иска "непротиворечиви общи правила", които да ръководят трансграничните съдебни въпроси, след като тя напусне Европейския съюз, предаде ДПА.

В текста се заявява, че Лондон иска да изгради "дълбоко и специално партньорство с ЕС", което да гарантира, че ще има "непротиворечиви общи правила, ръководещи взаимодействията между правните системи".

Предложената в документа схема съдържа правила, които определят съдилищата на коя страна ще разглеждат трансгранични граждански, търговски или семейни правни спорове и законите на коя страна ще се прилагат в тези случаи.

В него се подчертава, че решение, постановено в ЕС или Великобритания, ще може да бъде признато и изпълнено и в другата страна.

Това е третият от общо пет публикувани тази седмица документи, които съдържат британската позиция по ключови въпроси, отбелязва Ройтерс.

В този случай Великобритания отново подчертава, че желае да избегне пряката юрисдикция на Съда на Европейския съюз.

Третият кръг на преговорите за Брекзита е насрочен за идната седмица, припомня ДПА.

ЕС показа нежелание да коментира съдържанието на документите. Европейската комисия, която е натоварена с преговорите от името на останалите 27 страни членки, заяви, че ги анализира.

"Фактът, че тези документи се публикуват, сам по себе си е добре дошъл , защото го смятаме за позитивна стъпка към истинското започване на преговорния процес", заяви Александер Винтерщайн, говорител на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа