Великобритания публикува предложения за съдебното сътрудничество след Брекзит

Великобритания публикува предложения за съдебното сътрудничество след Брекзит

Великобритания публикува днес нов документ за позициите си за Брекзита и заяви, че иска "непротиворечиви общи правила", които да ръководят трансграничните съдебни въпроси, след като тя напусне Европейския съюз, предаде ДПА.

В текста се заявява, че Лондон иска да изгради "дълбоко и специално партньорство с ЕС", което да гарантира, че ще има "непротиворечиви общи правила, ръководещи взаимодействията между правните системи".

Предложената в документа схема съдържа правила, които определят съдилищата на коя страна ще разглеждат трансгранични граждански, търговски или семейни правни спорове и законите на коя страна ще се прилагат в тези случаи.

В него се подчертава, че решение, постановено в ЕС или Великобритания, ще може да бъде признато и изпълнено и в другата страна.

Това е третият от общо пет публикувани тази седмица документи, които съдържат британската позиция по ключови въпроси, отбелязва Ройтерс.

В този случай Великобритания отново подчертава, че желае да избегне пряката юрисдикция на Съда на Европейския съюз.

Третият кръг на преговорите за Брекзита е насрочен за идната седмица, припомня ДПА.

ЕС показа нежелание да коментира съдържанието на документите. Европейската комисия, която е натоварена с преговорите от името на останалите 27 страни членки, заяви, че ги анализира.

"Фактът, че тези документи се публикуват, сам по себе си е добре дошъл , защото го смятаме за позитивна стъпка към истинското започване на преговорния процес", заяви Александер Винтерщайн, говорител на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?