Великобритания пуска ислямски ценни книжа

Британският премиер Дейвид Камерън.

Великобритания обяви мащабна програма за издаване на ценни книжа, съответстващи на законите на шериата. Министър-председателят Дейвид Камерън се очаква да съобщи, че Великобритания става първата немюсюлманска страна, която ще издава ислямски облигации.

Пред Световния ислямски икономически форум (WIEF) в Лондон той също така ще обяви планове за нов ислямски индекс на Лондонската фондова борса. Индексът ще идентифицира компаниите, които отговарят на традиционните ислямски инвестиционни принципи. Съгласно ислямските закони, не могат да бъдат начислявани никакви лихви върху бизнес сделките.

Сделките трябва също така да са базирани на реална търговия или бизнес активност и не бива да включват нищо, забранено от шериатския закон, като хазарт или алкохол.

Това, според Камерън, ще помогне на Лондон да циментира позициите си като най-голям център за ислямските финанси извън мюсюлманския свят.

Ислямските ценни книжа за пръв път ще бъдат пуснати извън мюсюлманските страни.

Към днешна дата световният шериатски финансов пазар се оценява на 1 трилион щатски долара. Великобритания планира да пусне ислямски ценни книжа (сукук) за 200 млн. паунда още догодина, съобщи "Файненшъл таймс".

Премиерът Камерън смята, че ислямските финанси са една добра възможност за сектора на финансовите услуги в Обединеното кралство, като ислямските инвестиции са се увеличили със 150 % през последните седем години и се очаква да бъдат на стойност 1300 милиарда паунда през следващата година.


"Аз не просто искам Лондон да бъде голяма столица на ислямските финанси в западния свят, аз искам Лондон да се нареди до Дубай като една от големите столици на ислямските финанси навсякъде по света", се очаква да заяви Камерън пред делегатите на WIEF.

"Има страни, които естествено се вглеждат навътре, издърпват подвижния мост и отказват да признаят, че начинът, по който се променя светът, засяга техния бъдещ успех. Но Великобритания няма да направи тази грешка ", се казва по-нататък в изявлението на Камерън, цитирано от ББС.

Финансовата криза принуждава британското правителство да търси нови ниши. Ситито също така възнамерява да привлече в града и китайски бизнесмени. Миналия месец на среща с инвеститори от Китай финансовият министър Осборн заяви, че превръщането на Лондон в дом за китайските банки е негова "лична мисия".

Споделяне

Още от Бизнес