Великобритания: Путин е виновен за отравянето на Скрипал

Според Кремъл обвинението срещу руските власти било недопустимо

Великобритания: Путин е виновен за отравянето на Скрипал

Британският министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс обвини руския президент Владимир Путин, че е отговорен за нападението с "Новичок", извършено през март срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря в Англия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. От Кремъл отрекоха за пореден път участие в покушението. Великобритания обаче ще иска налагането на нови санкции на Русия заради случая "Скрипал", които ще обсъжда със съюзниците си в НАТО.

В същото време лидерите на САЩ, Германия, Франция и Канада заявиха, че не поставят под съмнение заключенията на британското разследване и поискаха от Русия да разкрие програмата си за производство на нервнопаралитичния газ "Новичок", с какъвто бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, а по късно и още двама британци.

"В крайна сметка, разбира се, той е отговорен, той е ръководителят на държавата", каза Уолъс в ефира на "Би Би Си радио 4". "В края на краищата е (отговорен), имайки предвид, че той е президентът на Руската федерация и че неговото правителство контролира, финансира и ръководи военното разузнаване", добави Уолъс.

Британският премиер Тереза Мей обвини в сряда руското военно разузнаване (ГРУ), че стои зад покушението. Според Лондон атаката е дело на двама агенти на ГРУ, идентифицирани от британската полиция като руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов. Полицията смята тези имена за псевдоним.

Издадена е заповед за арест на двамата.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че имената на уличените в атаката не говорят нищо на Русия.

Русия отрича

Кремъл смята за недопустимо да бъдат обвинявани руските власти, че са отговорни за отравянето през март в английския град Солсбъри на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и на дъщеря му Юлия, предаде Франс прес.

Говорителят Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че нито висшето ръководство в Русия, нито по-ниските ешелони на властта имат общо със случилото се в Солсбъри.

"Многократно заявихме и пак ще кажем: Русия никога не е имала нищо общо със събитията в Солсбъри. Русия не е замесена по никакъв начин в тях", заяви Песков. Той заяви,че Великобритания трябва да изпрати официално искане до Русия за проверка на самоличността на обвинените за покушението срещу Скрипал. "Изявления пред парламента не заменят и не могат да заменят това искане", подчерта Песков.

Подкрепа за Лондон

Великобритания поиска и свикване на Съвета за сигурност на ООН, за да представи резултатите от разследването по случая. Според министър Уолъс заседанието трябва да се използва за продължаващ натиск над Русия, с който на страната да бъде поведението ѝ е неприемливо. Русия е постоянен член на Съвета за сигурност и ще бъде представена на заседанието.

Преди него обаче САЩ, Германия, Франция и Канада заявиха в обща декларация , че подкрепят оценката на Великобритания, че служители на руското военно разузнаване стоят зад отравянето с нервнопаралитичното вещество "Новичок" на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. Те призоваха Русия да предостави всички подробности по програмата за разработка на нервнопаралитичното вещество "Новичок" на Организацията за забраната на химическите оръжия (ОЗХО).

"Имаме пълно доверие в британската оценка, че двамата заподозрени са били служители на руското военно разузнаване и че тази операция почти сигурно е била одобрена на най-високо правителствено равнище", заявяват лидерите четирите страни. Те заедно с Великобритания обещават да работят по осуетяване на враждебните дейности на чуждестранни разузнавания.

"Вчерашното изявление (по разследването на отравянето) още повече засилва намерението ни да продължим заедно да противодействаме на враждебната активност на чуждестранни разузнавания на територията на страните ни, да обезпечим спазването на забраната за използване на химически оръжия, да защитаваме гражданите си и да се защитаваме от всякакви форми на злонамерени държавни действия, насочени против нас и против нашите общества", се казва в съвместната декларация.

"Ние, лидерите на Франция, Германия, САЩ, Канада и Великобритания отново изразяваме възмущението си от използването на химическото отровно вещество с нервнопаралитично действие, известно като "Новичок", на 4 март в Солсбъри. Приветстваме постигнатия напредък в разследването на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал и приемаме за сведение повдигнатите вчера на двама заподозрени обвинения в опит за убийство. Даваме висока оценка на работата на полицията на Великобритания и на всички участвали в разследването", пише в декларацията.

"Обръщаме внимание и на това, че оценката на Великобритания, която е независимо проверена от ОЗХО, заключава, че същото отровно вещество е било използвано при отравянето на Доун Стърджис и Чарли Роули. Призоваваме Русия да осигури пълно оповестяване на програмата си за "Новичок" в ОЗХО", се казва в декларацията.

Русия категорично отхвърли отправените ѝ обвинения и заявява, че програма за разработка на такова вещество не е имало нито в Съветския съюз, нито в Русия.

Великобритания ще обсъди със съюзниците си в НАТО евентуални нови санкции срещу Русия, заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс.
"Както знаете, 28-те страни от НАТО вече ни подкрепиха по ситуацията в Солсбъри и ние сме много благодарни за това. Сега ще обсъдим кои са най-подходящите следващи стъпки", каза Пиърс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят