Великобритания разхлабва локдауна. Ще изисква тестове за пристигащите шофьори на камиони

Великобритания разхлабва локдауна. Ще изисква тестове за пристигащите шофьори на камиони

Шофьорите на камиони, пристигащи в Англия от райони извън Великобритания и Ирландия за повече от два дни, ще трябва да си правят тестове за коронавирус в опит да бъде овладяно разпространението на всички бъдещи варианти, заяви в неделя министърът на транспорта Грант Шапс, цитиран от Ройтерс.

Като част от новите правила съответните превозвачи ще трябва да бъдат изследвани в рамките на 48 часа и на всеки 72 часа след това.

"Това е, за да гарантираме, че следим всички бъдещи варианти на коронавируса, които будят безпокойство", написа Шапс в Туитър.

Премиерът Борис Джонсън допусна по-рано тази седмица, че страната може да затегне ограниченията за пристигащите от Франция, включително шофьори на камиони.

Подобен ход на Франция предизвика хаос в Южна Англия през декември, но браншът разчита, че сега има достатъчно бързи тестове, за да не се усети прекалено голямо въздействие, каза източник пред Ройтерс в петък.

Великобритания е забранила пътуванията в чужбина най-рано до 17 май, но на работниците от съществено значение, като шофьори на камиони, е разрешено да преминават границите, за да снабдяват хранителните магазини и производствените заводи в страната.

Скоро правителството трябва да реши дали и кога да позволи летните ваканции.

Според "Сънди таймс" е малко вероятно до август да има ваканции в чужбина, докато "Сън" съобщи, че министрите обмислят тристепенна светофарна система, наред с използването на ваксинационни паспорти и тестове.

Министърът на културата Оливър Даудън заяви в неделя, че се разглеждат редица фактори и че работна група ще докладва в началото на април на фона на нарастващите инфекции в части от континента.

"Ситуацията в останалата част на Европа е много тревожна", каза той пред радио "Таймс". "Трябва да гарантираме, че ако има международни пътувания, това се извършва по безопасен начин", подчерта той.

Малка стъпка на разхлабване на ограниченията

В момента Великобритания се готви за още една малка стъпка към разхлабване на локдауна, но гледа нервно към нарастването на Covid- заразата в съседните европейски страни.

При рекордни темпове на ваксинация в сравнение с ЕС и други части на света, премиерът Борис Джонсън възнамерява да облекчи ограниченията в Англия, въведени преди три месеца. Посланието му "стойте вкъщи" от понеделник ще бъде заменено с разрешение за срещи навън, но на не повече от шест души, както и възстановяване на спортни заминания на открито като баскетбол, тенис и голф.

Други части на Обединеното кралство като Шотландия, Уелс и Северна Ирландия предприеха подобни стъпки. Хиляди хора се изсипаха по плажовете в Уелс в събота, след като властите вдигнаха ограниченията за пътуване, въведени през декември, предаде АП.

Стриктните мерки върху бизнеса и социалния живот наложени по време на трите локдауна за последните 12 месеца, срещнаха широка обществена подкрепа, но някои политици от Консервативната партия на Борис Джонсън смятат, че икономическата, демократичната и човешка "цена" надхвърлят ползите.

Повечето несъществени бизнеси остават затворени – пъбове, ресторанти, фитнеси, кина, театри, музеи и стадиони. Повечето служители обаче са осигурени финансово, тъй като правителството плаща по-голямата част от техните заплати.

Великобритания регистрира 126 000 починали от Covid-19, с което се нареди първа по смъртност в Европа.

Но докато много европейски страни са изправени пред нов ръст на пандемията, Великобритания заложи на масова ваксинация, която да помогне за измъкването от локдауна.

Близо 30 милиона души или 56% от възрастното население на Великобритания вече е получило първата доза ваксина.

Здравните власти очакват темпът да се забави през април заради понижение на доставките, отчасти заради забавените поръчки от Индия. ЕС също заплаши да блокира доставките на ваксини от заводи на територията на съюза, освен ако производителите – особено британско-шведската AstraZeneca – не доставят повече дози за ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус