Великобритания разреши проучванията за шистов газ

Великобритания разреши проучванията за шистов газ

Британското правителство премахва ограничението върху добива на газ от шисти, но ще въведе по-стриктен контрол на процеса.

Така ще бъде подновено използването на спорната техника хидравлично разбиване за добив на шистов газ от находището в Ланкашър.

 

През май 2011 година. използването на хидравличното разбиване бе спряно след две слаби земетресения.

 

Разрешението на правителството е придружено с нови мерки за контрол, които предвиждат наблюдение на сеизмичната активност преди, по време и след хидравличното разбиване. Техниката е забранена във Франция, а критиците ѝ я определят като прекалено замърсяваща. Тя обаче е много използвана от САЩ, където позволи изследването на значителни залежи от шистов газ, съобщи Франс прес.

 

"Шистовият газ представлява нов обещаващ потенциален енергиен източник за Великобритания, който може да допринесе значително за енергийната ни сигурност, намалявайки зависимостта ни от вносния газ", коментира министърът на енергетиката и климатичните промени Едуард Дейви.

 

Бумът на добива на шистов газ в САЩ доведе до рязък спад на енергийните цени и британският премиер изрази надежди, че във Великобритания може да последва подобен бум. Правителствени съветници предупредиха, че шистовият газ във Великобритания едва ли значително ще намали цените, отбелязва ББС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят