Великобритания решава в порой бъдещето си в Европа

Последните проучвания дават преднина на противниците на Брекзит

Великобритания гласува за оставане или излизане от Европейския съюз (ЕС) в четвъртък в исторически за бъдещето на цяла Европа референдум, като последните социологически проучвания и анализи на букмейкърите дават предимство на противниците на Брекзит.

Гласуването в съдбоносния референдум започна при проливни дъждове на много места. Най-силни са те в Лондон и южната част на страната, където се стигна и до наводнения.

Това създаде сериозни трудности на мнозина от онези, които излязоха рано да пуснат бюлетините си. В избирателните секции можеха да се видят хора, силно измокрени от пороя и от водните потоци по улиците.

Урните са достъпни от 7.00 до 22.00 часа местно време, като право на глас имат близо 46.5 млн. британци. Избирателната комисия във Великобритания отбелязва, че това е рекорден брой гласоподаватели.

Очаква се пред урните да се явят между 60 и 80% от регистрираните избиратели, които ще отговарят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?".

Във вота могат да участват граждани на Обединеното кралство и на Гибралтар в 41 000 избирателни секции с около 100 000 души персонал.

Резултатите от референдума ще станат ясни най-вероятно в петък сутринта.

Лондонският борсов индекс FTSE-100 се повиши с 1.5 процента в ранната търговия днес до 6355.64, подкрепен от настроението, че несигурността, предизвикана от евентуален Брекзит, може би намалява.

Резултатът от референдума не е задължителен. Парламентът може да не се съобрази с него, но ще има силен политически натиск да го направи, особено ако е с подчертано мнозинство на едната страна.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че резултатът ще бъде необратим и ще определи дългосрочното бъдеще на страната и няма да има второ гласуване по въпроса.

Лошите метеорологични условия могат да окажат влияние върху гласуването и резултата от него. За това обаче могат да повлияят и редица други фактори.

Най-дълго се очаква да трае преброяването на гласовете в три избирателни района - Бирмингам, Лийдс и Северна Ирландия, защото в тях има най-голям брой избиратели, отбелязва Ройтерс. В Бирмингам са регистрирани около 700 000 избиратели, докато в лондонското Сити те са едва 7000.

Съгласно изготвения график за преброяването се очаква първите резултати да дойдат от района Съндърланд (около 0:30 ч). Там има голям брой възрастни избиратели и такива с ниски доходи, които е по-вероятно да гласуват за Брекзит, т.е за излизане от ЕС.

Най-късно се очаква да бъдат обявени резултатите от Северна Ирландия - около 4 ч местно време (6 ч българско), от Бирмингам и Шефилд - около 4:30, от Лийдс, Манчестър, Глазгоу и Единбург - около 5 ч.

Лондон е разделен на 32 района, които не са сред най-големите сами по себе си и вероятно резултати от тях ще има съобразно графика преди най-големите райони.

Прогрнозни резултати, според Файненшъл Таймс:

FT poll of polls, updated Jun 23, 2016 REMAIN LEAVE 48% 46%

Ключов фактор може да се окаже общата избирателна активност.

На миналогодишните парламентарни избори участваха 66 на сто от регистрираните избиратели. Една доста по-слаба цифра днес би благоприятствала Брекзита, тъй като се смята, че неговите поддръжници е по-вероятно да гласуват. Точният процент на гласувалите обаче ще стане известен едва към сутринта.

Нагласите на избирателите зависят и от географията на страната. За Брекзит се очаква да гласуват повече избиратели в източните райони на Англия. Така например, ако се получат резултати с малка разлика в най-евроскептични райони, като Саутенд-он-сий (около 3 ч) и Касъл пойнт (около 2:30 ч), това би било индикация, че националният вот клони към оставане в ЕС.

Електоратът на опозиционната Лейбъристка партия се смята за по-склонен да гласува за оставане в ЕС - поне такава е официалната позиция на партийното ръководство.

Традиционните лейбъристки крепости са северните английски графства и южните на Уелс. В тях обаче напоследък нарасна и подкрепата за яростно антиевропейската Партия за независимост начело с Найджъл Фараж, което изисква повишено внимание към резултата от тези райони. Такива са например Олдъм и Салфорд в северна Англия и Мъртир Тидфил в Уелс.

Шотландия се смята за проевропейска, затова ако оттам постъпят ранни резултати с близки цифри за двата лагера, това може да е лош знак за привържениците на оставането в ЕС.

Важен индикатор са и т.нар. "люшкащи се" (колебливи) избирателни райони, в които подкрепата за едната или другата партия се мени. Резултатът в тях ще бъде показател дали премиерът Дейвид Камерън е успял да убеди колебаещите се консервативни избиратели в тях да гласуват за оставане.

С оглед на графика за постъпване на резултатите в националния център в Манчестър се предполага, че към 4:30 ч (6:30 бълг. време) повечето от районите, в които Брекзитът има силни позиции, ще са обявили своя вот и ако дотогава няма преднина за него, или дори ако разликата е малка, то изгледът за крайния резултат няма да е благоприятен за неговите привърженици.

Според изследователя на изборната география Рон Джонсън от университета в Бристол, който е изработил и модели за постъпването на вота, крайната картина може да се изясни още около 4 ч.

Привържениците на ЕС с крехка преднина

Според последното социологическо проучване, огласен часове след началото на изборния ден, подкрепата сред британците за оставането в ЕС е 55 процента, а за Брекзита - 45 процента.

Изследването е на компанията "Популус" и е проведено сред 4700 души в периода от вторник до полунощ в сряда срещу четвъртък.

Букмейкъра Бетфеър увеличи вероятността британците да гласуват за оставане в ЕС до 86 процента.

Вероятността Великобритания да напусне Евросъюза според букмейкърските прогнози е 14 процента.

Бетфеър отбелязва, че общата сума на залозите в момента е 55 милиона британски лири (80 милиона долара), което е най-голямата сума на този пазар досега.

Предишният максимум бе за президентските избори в САЩ през 2012 година, когато сумата бе 40 милиона, отбелязва АП.

Политическите лидери гласуват

Британският премиер консерватор Дейвид Камерън гласува в Лондон. През последните месеци Камерън водеше кампания за оставане в съюза, но в четвъртък се въздържа от коментари.

В изборната секция премиерът бе заедно със съпругата си Саманта.

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е оптимист за оставането на Великобритания в ЕС.

Запитан дали се чувства уверен в победата на поддръжниците на еврочленството на днешния референдум, Корбин отговори, че е "изключително уверен".

"Днес е много добър ден. Букмейкърите обикновено познават", добави Корбин, отивайки към секцията в Северен Лондон, в която гласува.

Лидерът на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж посочи, че активността на избирателите на днешния референдум ще реши дали Великобритания ще напусне Европейския съюз или не.

"Всъщност аз наистина мисля, че имаме много голям шанс, искрено съм убеден", каза той пред репортер на агенция Прес асосиейшън пред дома си в Кент.

"Всичко зависи обаче от активността, от това дали колебаещите си привърженици на оставането в ЕС (т.нар soft remainers) ще си останат у дома", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа