Великобритания реши, че не е готова да приеме еврото

Икономически Великобритания все още не е готова да се присъедини към еврото, заяви министърът на финансите Гордън Браун пред парламента, съобщи Би Би Си.

Той обеща правителството да докладва за реформите, които ще предприеме в бюджета за следващата година и тогава отново да се обсъди решението за присъединяването към единната европейска валута.

През есента ще бъде представен и проектозакон за референдум, който да отвори възможността за евентуално допитване по въпроса идната година.

Това означава, че правителството оставя вратата отворена за решение на въпроса преди следващите избори.

Въпреки че британската икономика започна да се сближава с икономиката на 12-членната еврозона, тя още не е направила достатъчно в тази насока, каза Браун пред депутатите.

Британската икономика още не е достатъчно гъвкава, за да се справи с потенциалните икономически сътресения в еврозоната, заяви той и изтъкна, че все още има рискове, особено що се отнася до пазара на жилища и до инфлацията.

"Нестабилността на пазара на жилища" и възможността тя да поражда инфлация е една от основните причини, поради които Великобритания още не може да се присъедини към еврото, изтъкна Браун.

Изказването му бе до голяма степен оптимистично и положително по отношение на еврото, отбелязва АП. Финансовият министър заяви, че членство в еврозоната може да увеличи политическото влияние на Великобритания в Европейския съюз и да разшири обема на търговията в ЕС с 50 процента в течение на 30 години.

Браун обаче изтъкна, че е важно ЕС да продължи да се реформира и модернизира. Правителството, продължи Браун, ще предприеме "конкретни и практически стъпки", за да гарантира, че петте икономически критерия за членство ще бъдат изпълнени, и за да изгради "проевропейски консенсус" в страната.

Ако правителството бе казало "да" на еврото, то щеше да бъде принудено да води трудна кампания, за да убеди обществеността да се откаже от британската лира. Резултатите от анкети постоянно показват силна съпротива срещу еврото. Освен това правителството щеше да се сблъска със силна съпротива от страна на няколко национални вестника, както и от страна на опозиционната Консервативна партия.

Гордън Браун призова ЕС да намали митата, регулаторните ограничения и бариерите пред свободната конкуренция както за страните-членки, така и за САЩ, за да се поощрява "напълно ефикасно, трансатлантическо сътрудничество."

Резултатите от проучвания на Министерството на финансите, които бяха огласени по-рано днес, показват, че в момента лирата е твърде силна спрямо еврото, че икономическият цикъл на Великобритания е по-тясно координиран със Съединените щати, отколкото с Европа и че големият брой собственици на жилища и ипотеките с променлива лихва правят въпроса за лихвите особено чувствителен във Великобратания.

Петте икономически критерия за присъединяване на Великобритания към еврозоната бяха определени през октомври 1997 г. Те са:

1. Съвместимост на икономическите цикли. Икономиките на еврозоната и Великобритания трябва да бъдат съвместими, тоест - те трябва да се намират на приблизително еднакви нива в един и същ икономически цикъл. Този критерий, основан на икономически показатели като инфлацията и лихвите на централните банки, служи също така за оценка на това дали британската и европейската икономики се движат в една и съща посока в средносрочен план.

2. Гъвкавост. Британската икономика трябва да бъде достатъчно гъвкава, за да бъдат преодоляни евентуални шокови въздействия или спад на активността. Това се отнася най-вече за пазара на труда и за фискалната политика, тъй като ако Великобритания влезе в еврозоната, тя ще бъде лишена от основния си инструмент - паричната политика и лихвите ще бъдат определяни от Европейската централна банка, а не от Банк ъв Ингланд.

3. Инвестиции. Присъединяването на Великобритания към единната валута трябва да се изрази в дългосрочен план в увеличаване на инвестициите - публични и частни, чуждестранни или британски.

4. Финансови услуги. Европейският валутен съюз трябва да доведе до подобряване на конкурентната способност на сектора на финансовите услуги във Великобритания, и най-вече - в Лондон.

5. Икономически растеж, стабилност и заетост. Европейският валутен съюз би трябвало да има положителен ефект върху нивото на заетостта и икономическия растеж в страната, измервани чрез резултатите на външната търговия, разликите в цените и макроикономическата стабилност.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?