Великобритания: Русия е отговорна за жертвите на химическата атака в Сирия

Великобритания: Русия е отговорна за жертвите на химическата атака в Сирия

Като главен поддръжник на режима на Башар Асад в Сирия, Русия носи отговорност за смъртта на цивилни граждани при химическата атака в сирийската провинция Идлиб по-рано тази седмица, обяви Великобритания. В статия, публикувана в "Таймс" в неделя, британският министър на отбраната Майкъл Фалън разкритикува Русия за подкрепата ѝ към Асад и определи химическата атака като военно престъпление, случило се пред погледа на руснаците.

Вашингтон заяви, че атаката е извършена от подкрепяния от Москва режим на Башар Асад и в отговор бомбардира негова военна база.

При нападението с химически оръжия в контролиран от опозицията район Сирия загинаха поне 70 човека. Дамаск и Москва отричат сирийски сили да стоят зад нападението, но западните държави отхвърлиха техните твърдения, че химическият газ е изтекъл от оръжеен склад на бунтовниците, поразен при въздушни удари.

"Сегашното военно престъпление бе извършено пред очите им. През последните години Русия имаше възможност и лостове да преустанови войната, а сега е длъжна да демонстрира решителност да обуздае този режим", пише Майкъл Фалън.

Той нарича употребата на химически оръжия "варварско, неморално и противозаконно".


Британският министър на отбраната подкрепя ответния американски удар с бомбардирането с ракети "Томахоук" на сирийската военновъздушна база, от която са излетели самолетите, които най-вероятно са извършили газовата атака. Майкъл Фалън пише, че това е правилен сигнал от страна на президента Доналд Тръмп: "Сирийският режим ще помисли два пъти, преди да предприеме газова атака в бъдеще".


В същото време той посочва, че "обоснованите и уместни действия на САЩ" са имали разумно ограничен характер. Сега е нужно дългосрочно решение на конфликта, пише той и допълва, че подобно решение не може да включва каквото и да е политическо бъдеще на Башар Асад.

Човек, който използва барелни бомби и газ против своя народ, няма да право да е начело на Сирия, посочва Майкъл Фалън. Сирия се нуждае от правителство без Асад и от стабилност. Това е нелека, но не непосилна задача, смята той.

Русия предупреди, че американските въздушни удари може да имат сериозни последствия за региона.

Преди ден британският външен министър Борис Джонсън отмени планираното за 10 април посещение в Русия.

В изявление, разпространено от Форин офис, се казва, че Великобритания осъжда Москва, която продължава да подкрепя режима на Асад дори и след атаката с химическо оръжие срещу невинни мирни граждани. "Призоваваме Русия за направи всичко възможно за постигане на мирно решение в Сирия и да работи с останалата част от международната общност, за да се гарантира, че шокиращите събития от последната седмица никога няма да се повторят", се посочва в декларацията на Джонсън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят