Великобритания с най-бърз икономически растеж от близо година

Великобритания с най-бърз икономически растеж от близо година

Великобритания отчете най-бързия си икономически растеж от близо година през тримесечния период до юли благодарение на значителните потребителски разходи, повишени заради Световното първенство по футбол и необичайно топлото време, сочат днес официалните данни, цитирани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната за разглеждания тримесечен период се е увеличил с 0,6 процента спрямо предходния тримесечен период, уточни британската статистическа служба. За периода от три месеца до юни растежът бе 0.4 процента.

Това е най-бързият растеж от август 2017 година и би трябвало да успокои британската централна банка, която повиши основната си лихва миналия месец за втори път от десетилетие, прогнозирайки растеж за третото тримесечие от 0.4 процента, а за цялата година 1.4 на сто.

Икономическата активност във Великобритания се съживи след едно доста слабо начало на годината. Месечните данни са променливи, но това съживяване сочи, че Великобритания навлиза в ключовата фаза на преговорите по Брекзита в по-добра форма, отколкото се очакваше преди шест месеца, каза икономистът Ян Стюард от Делойт (Deloitte).

Растежът на британската икономика се забави след юни 2016 година, когато британците решиха на референдум, че страната трябва за излезе от ЕС.

Някои бизнес проучвания сочат, че компаниите отлагат инвестиционните си планове, понеже продължават да бъдат неясни условията, при които Великобритания ще напусне ЕС на 29 март.

Спрямо година по-рано растежът през юли е бил 1.6 на сто, а спрямо юни е бил 0.3 процента. Очакванията бяха съответно за растеж от 1.4 на сто и 0.2 на сто.

Повече от година скокът на инфлацията след поевтиняването на британската лира в резултат на референдума притиска потребителите, а заплатите не растат със същото темпо.

Все пак през последните месеци проучвания сочат, че необичайно топлото лято е насърчило британците да харчат повече за напитки и посещения на кръчми и ресторанти.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?