Великобритания с най-слаб прираст на населението от 2003 година

Великобритания с най-слаб прираст на населението от 2003 година

Населението на Великобритания се е увеличило до 67,1 милиона души към средата на миналата година спрямо 66,8 милиона в средата на 2019-а. Това е най-слабият годишен прираст от 2003 година, съобщи Ройтерс.

Ковид-19 отне живота на над 127 000 във Великобритания - най-високият общ брой в Европа, но по-голямата част от смъртните случаи са регистрирани след средата на миналата година.

Пандемията освен това изглежда е довела до рязко свиване (поне временно) на имиграцията в Обединеното кралство.

Темпът на нарастване на населението на страната през 12-те месеца до средата на миналата година се е забавил до 0,47 процента спрямо 0,54 процента предходната година, сочат предварителни данни на националната статистическа служба.

Това е едно от най-малките увеличения в контекста на историческите тенденции, отбелязва ведомството.

През 2011 г. и 2016 г. годишният темпо на увеличаване на населението на Великобритания надмина 0.8 процента, отразявайки високата нетна миграция, особено от Източна и Южна Европа.

В началото на текущата година Лондон въведе по-строги имиграционни правила след излизането си от ЕС, насочени към ограничаване на нискоквалифицирани мигранти.

Статистическата служба не може да публикува обичайните цифри за миграцията от началото на пандемията от коронавирус, тъй като те зависят от данни, събирани лице в лице на летищата.

Публикуваната днес статистика включва примерни оценки за нетната миграция между март и юни.

Споделяне

Още от Свят