Великобритания съкращава контингента си в Ирак

Великобритания съкращава контингента си в Ирак

Британският премиер Тони Блеър заяви в сряда, че през следващите няколко месеца 1 600 войници ще бъдат изтеглени от Ирак.

Той изрази надежда, че още 500 британски военнослужещи ще се върнат в родината си през лятото, като уточни, че от 7100 войници британският контингент в Ирак ще бъде намален до 5 500 души.

"Броят на войниците ще бъде съкратен при ротацията на войските, които в момента са там. Това ще стане в периода април-май", посочи британският министър на отбраната Дес Браун.

Изявлението на Блеър бе очаквано с огромен интерес, след като в неделя той обяви, че мисията на британските военни в южния иракски град Басра под кодово название “Синбад” е успешно изпълнена.

Той обясни, че британските войски изпълняват все повече поддържаща роля, докато иракските сили за сигурност са на първа линия и контролират сигурността в града.

По думите на Блеър войниците, които са разположени в Басра, ще останат в Ирак до 2008 г., за да подпомогнат работата на иракските сили за сигурност. Оставащите в Ирак британски военни ще имат все по-малко задължения по охрана и патрулиране и ще бъдат по-активни в обучението на иракските сили и граничната защита.

Басра остава опасно място, но иракчаните ще “напишат следващата глава” в историята на града, каза Блеър.

Случаите на убийства и отвличания намаляха и реконструкцията вече е започнала. Въпреки това той коментира, че “проблемите са огромни”.

Британският премиер подчерта, че е важно да се покаже, че Великобритания и останалите сили от международния контингент нямат намерение да остават повече от необходимото.

Все пак той уточни, че престоят на международните сили зависи както от тяхната работа, така и от действията на тези, срещу които се борят.

Намаляването на британския контингент в Ирак няма да промени целостта и единството на ръководената от САЩ коалиция в Ирак, коментира в сряда държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс, цитирана от Ройтерс

Коалицията няма да бъде засегната от решението, защото фактически в южната част на Ирак ще останат хиляди британски войници, каза още Райс. Тя каза още, че изтеглянето на британците става съобразно плановете на коалицията за постепенно предаване на контрола върху сигурността на иракчаните.

Иракският национален консултант по сигурността Моуафак Ал Рубаи коментира, че това е много добра новина. Британската армия свърши чудесна работа в Южен Ирак и ние сме благодарни за това.

Лидерът на британските консерватори Дейвид Камерон също приветства оттеглянето. По думите му новината е зарадвала цялата страна и най-вече семействата на войниците, които в момента са в Ирак.

Според лидера на либералите Мензис Кемпбъл, чиято партия е против войната в Ирак, обаче “неприятната истина” е, че Великобритания напуска мюсюлманската страна пред прага на гражданска война.

Очакваното намаляване на британския контингент става в момент, когато САЩ изпращат допълнително 21 500 войници в Ирак, в опит да направят по-сигурна столицата Багдад, която е център на терористични и бунтовнически акции. Друга част от войските ще бъдат разположени в провинция Анбар, която е център на сунтитските бунтове.

Белият дом потвърди, че президентът Буш и премиерът Блеър са обсъдили във вторник плановете за изтегляне на британските войски.

От 2003 година насам 132 двама британски войници загинаха в Ирак, посочва ББС.

Великобритания участва с 46 000 военнослужещи, включително военноморски и военновъздушни сили, в ръководената от САЩ инвазия в Ирак през март 2003 г. Над половината от тях бяха изтеглени два месеца след края на операцията, а останалите бяха разположени в Басра.

Новината за изтеглянето на британските сили става три дни след съобщенията, че британският престолонаследник принц Хари ще бъде изпратен през април или май в Ирак, където ще изпълнява бойни мисии.

Споделяне

Още от Свят