Великобритания съобщи за първа жертва, свързвана с операцията в Либия

Великобритания съобщи за първа жертва, свързвана с международната военна операция в Либия, след като пилот загина при пътна катастрофа в Южна Италия, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на отбраната заяви, че пилот от Втора ескадрила на Кралските ВВС е загинал в района на Абруцо когато автомобилът му излязъл от пътя. Причината за инцидента се разследва.

Великобритания е сред водещите членове на международната коалиция, участваща в налагането на забранена за полети зона над Либия.

В същото време либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че изключва всякакви преговори с бунтовниците за бъдещето на северноафриканската държава, предаде Ройтерс.

"Аз няма да говоря с тях. Няма да има никакви преговори между мен и тях до Деня на страшния съд", заяви Кадафи в обръщение към участниците в митинг в негова подкрепа в родния му град Сирт, източно от столицата Триполи.

Чуждестранни журналисти бяха заведени на официално посещение в Сирт от либийското правителство, отбелязва агенцията.

Либийският народ "ще спечели сражението, а силите на НАТО ще бъдат победени и ще се върнат с празни ръце", заяви още Кадафи, цитиран от Франс прес.

Либийският лидер отправи предупреждение към бунтовниците, които контролират няколко региона в страната: "Народните маси ще тръгнат срещу вас и ще ви стъпчат".

В друга реч, излъчена по либийската телевизия, полковник Кадафи призова лидерите на племената в Мисрата да си върнат контрола на града, който от дълго време е в ръцете на бунтовниците.

Още от Свят