Великобритания съобщи за случаи на птичи грип

Великобритания съобщи за нови случаи на птичи грип - заболяването е открито във ферма за патици в северната част от страната. Лондон обаче заяви, че опасността за общественото здраве е "много слаба", предаде Франс прес.

Фермата бе поставена под карантина и птиците вече се унищожават, заяви говорителка на министерството на околната среда, прехраната и селските въпроси.

Птичият грип е смъртоносен за пилетата и опасен за хората, които може да се разболеят, ако боравят със заразени птици.

Британската представителка не уточни от кой щам е вирусът, открит в Йоркшир. Щамът на птичия грип Н5N1 е убил над 400 души, откакто се появи през 2003 г. - главно в Югоизточна Азия. През 2013 г. се появи нов щам - H7N9, който причини смъртта на повече от 170 заразени.

През септември Организацията на ООН за прехраната и селското стопанство (ФАО) предупреди, че вирусът има нова, твърде болестотворна форма - A (H5N6). В началото на ноември още един щам на птичия грип - H5N8, бе открит в развъдник за пуйки в Северна Германия, за пръв път в Европа.

Холандия наложи вчера временна забрана за превозване на птици, след като H5N8 бе открит в птицеферма в центъра на страната. Този щам е твърде опасен за животните, а от тях може да се заразят и хора, напомни холандското икономическо министерство.


Европейската комисия днес вероятно ще приеме спешни временни предпазни мерки за ограничаване на силно заразния щам на птичи грип.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?