Великобритания съобщи за случаи на птичи грип

Великобритания съобщи за нови случаи на птичи грип - заболяването е открито във ферма за патици в северната част от страната. Лондон обаче заяви, че опасността за общественото здраве е "много слаба", предаде Франс прес.

Фермата бе поставена под карантина и птиците вече се унищожават, заяви говорителка на министерството на околната среда, прехраната и селските въпроси.

Птичият грип е смъртоносен за пилетата и опасен за хората, които може да се разболеят, ако боравят със заразени птици.

Британската представителка не уточни от кой щам е вирусът, открит в Йоркшир. Щамът на птичия грип Н5N1 е убил над 400 души, откакто се появи през 2003 г. - главно в Югоизточна Азия. През 2013 г. се появи нов щам - H7N9, който причини смъртта на повече от 170 заразени.

През септември Организацията на ООН за прехраната и селското стопанство (ФАО) предупреди, че вирусът има нова, твърде болестотворна форма - A (H5N6). В началото на ноември още един щам на птичия грип - H5N8, бе открит в развъдник за пуйки в Северна Германия, за пръв път в Европа.

Холандия наложи вчера временна забрана за превозване на птици, след като H5N8 бе открит в птицеферма в центъра на страната. Този щам е твърде опасен за животните, а от тях може да се заразят и хора, напомни холандското икономическо министерство.


Европейската комисия днес вероятно ще приеме спешни временни предпазни мерки за ограничаване на силно заразния щам на птичи грип.

Споделяне

Още от Свят