Великобритания се кани да забрани пушене в колата, ако в нея се вози дете

Британските депутати се обявиха в полза на забраната за пушене в автомобилите, ако там се возят деца, съобщи Франс прес. Този вот е първа стъпка към приемането на тази мярка.

Предложението, внесено от лейбъристката опозиция, бе прието с голямо мнозинство (376 "за" срещу 107 "против") в Камарата на общините.

Това гласуване упълномощава правителството, без обаче да го задължава, да внесе промени в закона, за да наложи такава забрана.

Принципът, залегнал в тази мярка, се сблъска със съпротивата на някои депутати консерватори, в това число и в самото правителство. Противниците осъждат законодателната инициатива като ненужна, нарушаваща свободите и трудно приложима.

Премиерът Дейвид Камерън, който бе на обиколка из наводнените места в югозападна Англия, пропусна гласуването, но неговият говорител каза, че според Камерън е дошло време за подобна мярка.

Няколко страни, сред които Канада, САЩ, Австралия, Кипър и ЮАР вече въведоха регионални и национални закони за забрана на пушене в колата в присъствието на деца.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?