Великобритания се приближи до референдум за членството в ЕС

Британският парламент единодушно прие законопроект, който ще осигури произвеждането на референдум за членството на Лондон в Европейския съюз до 2017 г., предаде ДПА.

Законопроектът на Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън бе подкрепен с 304 гласа "за" и нито един "против". Либералните демократи - проевропейските коалиционни партньори на консерваторите - и опозиционната Лейбъристка партия се противопоставиха на законопроекта и казаха на своите депутати да гласуват с въздържал се.

Законопроектът сега отива за разглеждане в комисия. Прокарването му в Камарата на общините обаче ще е трудно с оглед на твърдата съпротива на лейбъристите и либералните демократи, отбелязва ДПА.

Законопроектът няма да има задължителен характер за следващото правителство, дори и да се превърне в закон, затова той е до голяма степен е символичен, посочва Ройтерс.

Под натиска на своята собствена партия Камерън обяви през януари плановете си да предоговори членството на Великобритания в ЕС и после да го подложи на референдум, припомня ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?