Великобритания се страхува от нова имиграционна вълна след членството на България и Румъния

Британското правителство се страхува от нова имиграционна от Източна Европа, особено с приемането на България и Румъния. Това съобщават британските вестници в понеделник по повод изтекла информация от документ на вътрешното министерство в Лондон, съобщи електронното издание kafene.net.

В статия под заглавие "Тревога в Уайтхол от прилива на имигранти от ЕС" политическият кореспондент на вестник "Дейли телеграф" Брендан Карлин помества обширна статия по темата. Увеличаващият се брой имигранти от Източна Европа представлява огромен проблем за обществените служби и отношенията в обществото, пише в изтекла информация от Хоум офис.

Заплахата от хора, идващи от новите страни на ЕС следващата година е толкова голяма, че всеки отдел на правителството е бил призован да изготви спешен план за действие. Докладът, изготвен от заместник-министъра на вътрешните работи Джоан Райън, предупреждава още, че налагането на забрана върху източноевропейски имигранти да имат право да искат социални помощи или жилищно настаняване може да се окаже незаконно.

Бившият лейбъристки министър Франк Фийлд заяви снощи, че населението се трансформира с невиждани размери досега в британската история. Той оприличи това с бруталната политика на принудителна имиграция, извършвана от Сталин в Украйна. Само Великобритания от водещите страни в ЕС не наложи ограничения за хората от новите страни-членки, идващи да работят на Острова, след разширяването на ЕС преди две години. Броят на новите имигранти, откакто Полша и седем други източноевропейски страни се присъединиха към ЕС, е нараснал 20 пъти до 13 000 души годишно.

Официалните данни показват, че 350 000 са пристигнали да търсят работа от Полша, балтийските страни и други централноевропейски държави до края на 2005 година. Очаква се тази бройка да скочи на 400 000 дори преди притока от Румъния и България.

"Таймс" поставя друг акцент. Значителен ръст на имиграцията от Източна Европа следващата година може да доведе до хаос в училищата и болниците във Великобритания и може да разпали обществена реакция. Напливът от стотици хиляди имигранти вече води до намаляване на заплащането за ниско-платените работници, което може да има "сериозни последици" за социалния мир, подчертава докладът. А имиграцията от България и Румъния, които ще се присъединят към ЕС следващата година, може да направи нещата още по-лоши.

Докладът, подготвен от зам.-министъра на вътрешните работи Джоан Раян, предупреждава, че училищата в страната ще бъдат подложени на натиск заради пристигането на хиляди деца, които не знаят английски. Болниците ще бъдат затруднени да се справят с източноевропейски пациенти, които "блокират" болничните легла, защото нямат право на социални грижи, ако напуснат болницата. Според Раян, която по-рано предупреди, че 45 000 "нежелани" българи и румънци могат да се окажат във Великобритания след 2007 г., правителството може да се окаже принудено да премахне ограниченията, според които имигрантите нямат право на социални помощи и осигуровки. Посочва се, че някои общински власти призовават за премахване на тези ограничения, за да се отърват от имигрантите от своите улици.

"Истерията настрана, лейбъристите трябва два поведат дебат за имиграцията" пише в заглавие "Гардиън". Лейбъристите трябва за говорят за това на годишната си конференция в Манчестър. Кабинетът трябва да направи това възможно най-скоро, преди края на лятната ваканция, преди пристигането на хора от Румъния и България. След огромното подценяване на източноевропейската имиграция, се създава впечатление , че правителството е напълно спокойно за имиграцията, на каквото и да е ниво, от другите бели европейски страни. Това е опасна грешка. Ако правителството не започне дебат по този проблем, други, по-тъмни сили, ще го започнат, пише вестникът, цитиран от kafene.net.

Споделяне

Още от Свят