Великобритания ще достави на сирийската опозиция бронирани коли

Великобритания ще увеличи помощта си за опозиционните сили в Сирия, включително с доставки на бронирани автомобили, бронежилетки и екипировка за операции по издирване и спасяване, но изключи оръжейни доставки и военна интервенция.

Външният министър Уилям Хейг заяви, че Лондон и Европейският съюз трябва да бъдат готови да предприемат по-нататъшни стъпки, ако не бъде намерено политическо решение на кризата.

 

Хейг заяви, че Великобритания разширява помощта си и тя ще обхване "всички форми на техническа помощ за Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили", включително оборудване за ремонт на електрически инсталации и очистване на води, както и уреди за проверка на наличие на химически оръжия. 

 

"Смятаме, че ако не бъде намерено политическо решение на кризата в Сирия и конфликтът продължи, ние и останалите страни от ЕС трябва да сме готови за нови стъпки, и не бива да изключваме нито един вариант, когато става дума за спасяване на живота на хора," заяви пред парламента външният министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

 

Хейг увери депутатите в Камарата на общините, че тези мерки са "необходим, пропорционален и законосъобразен отговор на хуманитарната ситуация в Сирия, белязана от крайно страдание." Той отбеляза обаче, че Великобритания се придържа към сегашните санкции на ЕС срещу Сирия, които включват оръжейно ембарго, засягащо както режима, така и бойците на опозицията.

 

"Няма западно правителство, което да препоръчва военна интервенция на западни държави в конфликта в Сирия. Обсъжда се единствено степента на помощта, която може и трябва да бъде оказана на опозицията," добави британският дипломат.

 

Преди дни американският държавен секретар Джон Кери съобщи, че САЩ ще подпомагат сирийските бунтовници, но няма да ги въоръжават.

 

Кери заяви, че към момента "няма гаранции, че оръжие няма да попадне в лоши ръце".

 

Според Франс пред Кери е визирал джихадистите, включително фронта "Ан Нусра", които се бият рамо до рамо с въстаниците срещу силите на режима на Башар Асад.

Споделяне

Още от Свят