Великобритания ще е непоколебима и категорична в преговорите с ЕС

Джордж Озбърн

Великобритания ще бъде градивна и отговорна, но и непоколебима и категорична в преговорите с Европейския съюз за бъдещите ни взаимоотношения, заяви британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от ДПА във вторник.

"Идваме тук със съвсем ясен мандат да подобрим отношенията на Великобритания с останалата част от ЕС и да реформираме Евросъюза, така че той да създава работни места и да повишава жизнения стандарт на гражданите си", каза Озбърн при първото си посещение в Брюксел след изборите.

Британският премиер Дейвид Камерън, чиято Консервативна партия спечели абсолютно мнозинство в парламента, обеща да предоговори условията за членството на Великобритания в ЕС и до края на 2017 г. да свика референдум по въпроса.

Смятам, че едва ли някой вече се съмнява: ще свикаме този референдум за британското членство в ЕС, добави министърът. Той отказа да коментира засилващите се спекулации, че референдумът може да бъде организиран година по-рано - през 2016 г.

Перспективата за референдума тревожи Брюксел, тъй като анализатори предричат, че евентуално оттегляне на Великобритания ще накърни стабилността и доверието в Евросъюза.

Озбърн е в Брюксел за редовното съвещание на финансовите министри от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа