Великобритания ще избърза с ограничителни мерки за имигрантите от Източна Европа

Сн. БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще избърза с ограничителни мерки, за да попречи на мигранти от Европейския съюз да могат веднага да претендират за социални помощи на фона на обществените страхове от наплив на румънски и български работници.

В предварително разпространено от неговата канцелария изявление Камерън казва, че измества за 1 януари обявена по-рано мярка, принуждаваща мигрантите от ЕС да чакат три месеца, преди да могат да кандидатстват за социални помощи.

 

Високопоставен правителствен източник посочва пред Ройтерс, че Камерън отначало предвиждал мярката да влезе в сила към средата на идната година, но решил да ускори процеса.

"Ускоряването на старта на тези нови ограничения ще направи Обединеното кралство по-непривлекателно място за мигранти от ЕС, които искат да дойдат тук и да живеят за сметка на държавата", казал източникът.

"Искам да изпратя ясно послание, че макар и Великобритания да е доста отворена за бизнес, ние няма да приемаме хора, които не искат да дадат принос", посочва Камерън в изявлението си.

Правителствени представители казаха, че ускорената мярка за социалните помощи ще важи за мигранти от всички държави от ЕС, "с малък брой изключения", посочва Ройтерс.

София вече заяви, че ако има дискриминационни мерки, България, в координация с Европейския съюз, е готова да работи за това да не бъдат приемани, а ако бъдат - да бъдат предприети ответни действия.

Ограничителните мерки предвиждат, че новопристигнали мигранти от ЕС няма да имат право да искат настаняване в общински жилища. През първите три месеца те няма да имат право да искат и помощи като безработни, а от първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще могат да се искат за повече от максималните шест месеца, единствено, ако безработните могат да докажат, че имат реални перспективи да получат работа.

Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?