Великобритания ще изпрати войски в Тунис срещу влизането на джихадисти от Либия

Великобритания ще изпрати войски в Тунис срещу влизането на джихадисти от Либия

Великобритания ще изпрати войски в Тунис, за да попречи на влизането на бойци от "Ислямска държава" (ИД) от Либия, съобщи британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от Ройтерс.

"Тренировъчна група от около 20 души от Четвърта пехотна бригада се прехвърля в Тунис да помогне на местните власти при възпирането на незаконно проникване през границата с Либия", заяви Фалън в парламента.

Решението е продиктувано от нарастващото безпокойство на Запада, че ИД се опитва да използва Либия като база за планиране и извършване на нападения. През юни м. г. 30 британски туристи бяха убити от нападател ислямист на плаж пред хотел на туниското средиземноморско крайбрежие.

"Изключително съм обезпокоен от разпространението на ИД по либийското крайбрежие и затова интензивно помагаме при сформирането на ново либийско правителство", каза Фалън.

Джихадистките групировки се възползват от политическия хаос в Либия, за да укрепят позициите си в тази страна. Верни на ИД бойци контролират крайбрежния град Сирт, отбелязва Ройтерс.

Западни официални представители заявяват, че се обсъждат въздушни удари и операции на специалните части в Либия срещу ИД, която се опитва да създаде трансграничен ислямски халифат и вече е превзела обширни райони в Сирия и съседен Ирак.

Фалън уточни, че засега Великобритания не планира да изпраща бойни сухопътни войски в Либия.

"Преди да предприемаме военни действия в Либия, ще искаме покана от новото либийско правителство", каза британският министър на отбраната.

Споделяне

Още от Свят