Великобритания ще обновява военния флот на Румъния

Румъния купи от Великобритания две британски кралски фрегати за близо 200 милиона евро, съобщават осведомителните агенции.

Британският държавен министър по военните доставки лорд Уилям Бах ъф Лутеруърд и румънският министър на отбраната Йоан Мирча Пашку подписаха вчера в Букурещ споразумение за купуване на двете фрегати от тип 22. Споразумението включва също модернизация на фрегатите HMS Coventry и HMS London, всяка по 4200 тона. Първият боен кораб ще бъде доставен през декември 2004 г., а вторият - през юни 2005 г.

Средствата за покупката са осигурени от външни кредити, гарантирани от правителството. Румънската военна промишленост ще участва в модернизацията и оборудването на фрегатите, отбелязва ДПА.

Новите и обновените фрегати ще могат да участват в обикновени или групови операции, наблюдение на ситуацията и контрол на морския трафик в териториални води, защита на морските пътища и комуникации, подкрепа на специализираните части за борба със замърсяването на морските води, борба срещу контрабандата и нелегалното транспортиране на оръжия и наркотици, участие в национални и международни акции по издирване и спасяване при извънредни ситуации, допълва Ромпрес.

По БТА

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?