Великобритания ще похарчи допълнително над 2 милиарда лири за подготовка за Брекзит без сделка

Заплахата на Борис Джонсън няма да разбие единството на ЕС

Великобритания ще похарчи допълнително над 2 милиарда лири за подготовка за Брекзит без сделка

Великобритания ще похарчи допълнително над 2. 1 милиарда лири за подготовка за Брекзит без сделка Лондон.

Финансовият министър Саджид Джавид заяви, че допълнителните пари за Брекзит ще бъдат използвани за наемане на 500 гранични служители, осигуряване на снабдяване с лекарства, информиране на обществеността и други дейности.

Правителството планира да похарчи 1.1 милиард лири веднага. Милиарди лири бяха похарчени преди първоначално предвижданата дата за Брекзит на 29 март.

Министър-председателят Борис Джонсън казва, че Великобритания ще напусне ЕС на новата дата 31 октомври със или без сделка.

Икономисти предупреждават, че никакви приготовления не могат да премахнат отрицателните последици от Брекзит без сделка.

Много инвеститори казват, че Брекзит без сделка би предизвикал сътресения в световната икономика, би вкарал Великобритания в рецесия, би причинил смут на финансовите пазари и би отслабил позицията на Лондон като водещ международен финансов център. 

На този фон "Гардиън" публикува статия на Ги Верхофстат, озаглавена "Заплахата на Борис Джонсън за Брекзит без сделка няма да разбие единството на ЕС". 

Авторът, който е координатор за Брекзит в Европейския парламент и бивш белгийски премиер, посочва, че вече няма време да се ограничат щетите от рязко откъсване от най-големия в света търговски блок.

Верхофстат пише, че освен ако не бъде договорено ново отлагане, или член 50 не бъде отменен до 31 октомври, когато изтича срокът на сегашната отсрочка за членството на Великобритания в общността, драматичен шок очаква световната икономика и всички ще загубим.

Малцината, които ще се облагодетелстват, са богати банкери и управители на хеджфондове, които вече заложиха на хаос. Изправени пред такова безотговорно позиране, очаквам правителствата от ЕС да останат спокойни и да запазят единството си, пише Верхофстат.

Опитите за оказване на натиск върху Ирландия само ще предизвикат вълни на солидарност от останалите в ЕС, прогнозира той.

Отношенията между ЕС и Обединеното кралство са на кръстопът и навлизаме в нов период на Брекзит треската, след като беше формиран възможно най-евроскептичният кабинет.

Парадоксално, подчертава Верхофстат, е, че същевременно Великобритания призовава европейски военноморски сили да защитават маршрутите за корабоплаване в Персийския залив, тъй като реалностите на американската политика "Америка на първо място" се усещат в Лондон.

Никакво самохвалство, самозалъгване или фалшиви новини не могат да скрият присъщите противоречия на проекта за Брекзит.

Въпреки безотговорния език на самозваните рушители, които сега са в сърцевината на британското правителство, е ясно, че британското благоденствие и европейската сигурност са преплетени.

Брекзит е нещо повече от трагедия - това е загуба за всички ни, в епоха, когато Китай и САЩ се борят за глобална хегемония, а кризата с климата заплашва самото ни съществуване.

Обединена Европа може да е крепост на свободния свят, смята Верхофстат. Заедно можем да станем глобален лидер в справянето с неотложните неща, свързани с климата, и в задаването на условия за глобална търговия.

Като англофил, пише Верхофстат, все още вярвам, че тихото мнозинство разумни британци искат искат тяхната държава да е свързана с общността.

Връзките на нашето колективно наследство са прекалено силни, за да може Джонсън или Найджъл Фараж да ги разсекат.

Никой не трябва да пада в капана като мисли, че Брекзит без сделка е единственият изход от тресавището, в което Консервативната партия ги вкара.

Не трябва да позволим вредна стратегия за Брекзит, погрешно опакована в британското знаме, да навреди на всички ни, предупреждава Ги Верхофстат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?