Великобритания ще поставя под 14-дневна карантина пристигащите от чужбина

Великобритания ще поставя под 14-дневна карантина пристигащите от чужбина

Британското правителство ще въведе 14-дневна карантина за повечето пътници, пристигащи от чужбина. Целта е да не се допусне втори пик на коронавируса в страната. Авиокомпаниите вече са уведомени, съобщи днес асоциация на британски авиокомпании, цитирана от Ройтерс.

"Ерлайнс ЮК", която представлява "Бритиш еъруейз", "Изиджет" и други британски авиолинии, заяви, че трябва да има разумен план за отказ от тази мярката и всяка седмица да се прави оценка на необходимостта ѝ. Според летищните оператори тя може да има изключително негативен ефект върху авиосектора и икономиката в по-широк план.

За намерението за въвеждане на такава карантина пръв съобщи в. "Таймс", според който утре премиерът Борис Джонсън ще обяви, че пристигащите от чужбина на летищата и пристанищата, включително британците, ще трябва да се самоизолират за две седмици. Предполага се, че това изискване ще влезе в сила от началото на юни. Пристигащите ще трябва да посочват адрес, на който ще се самоизолират.

"Тези мерки ще помогнат да предпазим британската общественост и да намалим предаването на вируса, имайки предвид, че навлизаме в следващия етап на реакция" на епидемията, каза пред "Таймс" правителствен източник.

От кабинета на Джонсън и британското вътрешно министерство отказаха коментар.

По данни на "Таймс" изключение от карантината ще се прави за пристигащите от Ирландия, островите в Ламанша и о-в Ман, както и за шофьорите на камиони, превозващи жизненоважни стоки. 

Споделяне

Още от Коронавирус