Великобритания ще продължи да разследва убийството на Георги Марков

Великобритания ще продължи да разследва убийството на Георги Марков
Британската полиция възнамерява да продължи разследването на убийството в Лондон на българския дисидент Георги Марков в момент, когато българската се готви да затвори случая поради изтекла давност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е едно много сложно разследване. Продължаваме да работим с имащите отношение към случая чуждестранни власти за всяка нова информация, предадена или предоставена на разположение на полицията", заяви говорителка на Скотланд ярд на 7 септември, когато се навършват 30 години от смъртоносното пробождане на Марков с "отровен чадър". Тя подчерта, че анкетата не е ограничена във времето.

Британският депутат консерватор Джулиан Луис поиска в неделя от българските власти да направят изключение за случая Марков и да не прекратяват разследването, въпреки поставения от българското законодателство давностен срок от 30 години. "Българското правителство би показало абсолютно скандално поведение, ако позволи разследването да спре и все още съществуващите
доказателства да бъдат унищожени или върнати на българските тайни служби", каза Луис.

Според британския депутат "е общоизвестно, че българските тайни служби не са успели да докажат, че оказват каквато и да била подкрепа за изясняването на това ужасно престъпление."

Георги Марков, който избягва от комунистическа по онова време България, е убоден с отровен чадър на автобусна спирка в Лондон на 7 септември 1978 г. и почина няколко дни по-късно, припомня Франс прес. Съдебните лекари откриват в крака му
миниатюрна капсула с много силна отрова – рицин.

По-рано в. "Дневник" съобщи, позовавайки се на юристи, че българските власти възнамеряват да прекратят разследването в дните след 11 септември, когато се навършват 30 години от покушението. Предложението за прекратяване трябва да бъде направено от Националната следствена служба и да бъде потвърдено от Софийската градска прокуратура.

Предложение за прекратяване на случая "Марков" беше направено от прокуратурата още през 2000 г., веднага, след като беше пенсиониран титулярният следовател по делото Богдан Карайотов. Софийският апелативен съд обаче отхвърли прекратяването.

Тогава той прие, че давността по този случай не е 20 години, а трябва да се приложи разпоредбата на закона за т. нар. абсолютна давност от 30 години. Съдът се мотивира, че абсолютната давност е налице, защото е имало прекъсване на разследването в различни периоди в началото на 1990-те години, заради друго следствие, което има пряко отношение към изясняване на обстоятелствата около смъртта на писателя.

Става въпрос за разследването за унищожаване на досиетата срещу Георги Марков в Първо главно управление (ПГУ) на ДС и в Шесто управление от 16 тома през януари 1990 г.

По това дело подсъдими бяха началникът на разузнаването ген. Владимир Тодоров и зам.-вътрешният министър ген. Стоян Савов, отговарял за операциите на разузнаването в периода 1973-1990. Савов се самоуби два дни преди съдебния процес през януари 1992, а по-късно ген. Тодоров беше признат за виновен и осъден ефективно на 11 месеца затвор.

Решението на Софийския апелативен съд принуди прокуратурата да продължи разследването на делото "Марков".

Проблемът с наличието в българския закон на давностен срок за най-тежкото престъпление - убийство е наследство от съветската правна система, приета през епохата на комунизма. Такава давност фигурира в българския Наказателен кодекс и в момента.

За разлика от България, в редица правни система на Запад, както и във Великобритания, законът не предвижда давност за най-тежкото престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?