Великобритания ще разположи постоянно 1000 войници в Полша

Антони Мачеревич

Великобритания ще разположи постоянно 1000 военнослужещи в Полша от догодина, обяви снощи полският министър на отбраната Антони Мачеревич, цитиран от Ройтерс.

В сряда британското министерство на отбраната съобщи, че страната ще изпрати 1000 войници за учения в източноевропейската държава в рамките на двустранно споразумение за укрепване на връзките в областта на сигурността.

Мачеревич обаче каза, че на полско-британска среща в Шотландия ден по-рано във формат министри на външните работи и на отбраната е било договорено Великобритания да държи постоянно контингент в Полша. В страната винаги ще има 1000 британски военнослужещи, които ще бъдат изпращани на ротационен принцип.

Представители на британското министерство на отбраната не бяха открити за коментар.

Полша, която ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО през юли, нееднократно е настоявала за засилване на военното присъствие на алианса на нейна територия и в останалите бивши комунистически страни в Източна Европа, членуващи в пакта. Тя се аргументира с необходимостта от даване на по-силен отговор на действията на Русия, особено в Украйна.

Част от съюзниците обаче не желаят да разполагат постоянно войници в Източна Европа, за да не бъде нарушено споразумение с Москва от 1997 г.

Русия даде да се разбере, че ще разглежда постоянното присъствие на НАТО по своите граници като враждебен акт.

Споделяне

Още от Свят