Великобритания ще реагира, ако чужда държава е отровила бившия руски разузнавач

Сергей Скрипал

Великобритания ще реагира "подобаващо", ако се докаже, че чужда държава е замесена в отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му преди седмица, заяви британският министър на финансите Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

"Това е полицейско разследване и ще има насочващо доказателство и ние трябва да отидем там, където ни отведе доказателството", каза Хамънд пред телевизия Би Би Си.

"Трябва да оставим полицейското разследване да продължи своя ход. Но ако е имало участие на чужда държава, тогава очевидно това ще бъде много сериозно и правителството ще отговори подобаващо", каза министърът.

Междувременно, през уикенда стана ясно, че следователи са открили следи от нервнопаралитичното вещество, с което са били отровени Скрипал и дъщеря му в ресторант, където двамата се хранили миналата неделя следобед, предаде Би Би Си.

Веществото било открито в италианския ресторант "Дзици" в град Салисбъри, Южна Англия.

Доколкото е известно, други клиенти, които са били там по същото време, не са в опасност, се казва в информацията на Би Би Си, която не цитира източник.

Бившият полковник от руското разузнаване, хвърлен в затвора през 2006 г. в Русия по обвинения, че е шпионирал за Великобритания, беше намерен в безсъзнание заедно с дъщеря си на пейка близо до търговски център в Салисбъри.

Повече от 250 служители от британските антитерористични части участват в разследването на случая, каза в събота министърът на вътрешните работи Амбър Ръд след среща на кризисния комитет "Кобра".

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?