Великобритания скъсява карантинния период на 10 дни

Великобритания скъсява карантинния период на 10 дни

Великобритания обяви днес, че от понеделник, 14 декември, скъсява периода на самоизолация при съмнения за заразяване с новия коронавирус от 14 на 10 дни, предаде Ройтерс.

Промяната се отнася както за хора, които са били в контакт с някой заразен, така и за пристигащите от чужбина.

Новият карантинен период ще се прилага за Англия, Шотландия и Северна Ирландия. Той вече бе въведен в Уелс.

"След като направихме преглед на наличните данни, ние вече сме уверени, че можем да съкратим необходимостта за самоизолация за контактни хора от 14 на 10 дни", се казва в декларация на главните санитарни инспектори на четирите области в Обединеното кралство.

Съкращаването на карантинния период ще позволи по-ранно завръщане на работа и на училище, ще подпомогне възстановяването на икономиката и ще смекчи правилата при международни пътувания, подпомагайки закъсалите авиокомпании.

Десетдневният карантинен период започва в деня след съмнителния контакт, след направен тест или след началото на симптомите, се посочва в документа. Намиращите се в самоизолационен период ще продължат да бъдат контролирани, както и досега, от организацията "Тест и проследяване" към Националната здравна система. В понеделник тя ще даде конкретни указания как ще функционира системата.

Новите инструкции уеднаквяват правилата за хора, за които се предполага, че са контактни с вируса, с изискванията към онези, които са дали положителен тест.

Повечето популярни сред британците туристически дестинации, като например Франция, Испания и САЩ, не са в списъка на безопасните страни и пристигащите оттам задължително трябва да се карантинират - вече за 10, а не за 14 дни, отбелязва Ройтерс.

Според най-новите статистически данни, оповестени днес и цитирани от Ройтерс, броят на заразените с коронавируса в Англия за последната седмица за първи път от средата на октомври е спаднал под 500 000. За седмицата между 29 ноември и 5 декември той е възлязъл на 481 500, което е спад от 8 процента спрямо предишната седмица.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?