Великобритания смята да вдигне цената на визите за руски олигарси

Великобритания смята да вдигне цената на визите за руски олигарси

Олигарси си купуват британски визи за 1 млн. паунда, но сега съветници от вътрешното министерство предлагат да ги пускат на търгове за минимум 2.5 млн. паунда, така че изгода да имат и данъкоплатците, пише британският в. "Дейли мейл".

Великобритания издава визи на стотици руски олигарси, за които те плащат поне по 1 млн. паунда, докато националният дълг на страната е 1.2 трилиона паунда, посочва изданието.

Руски и китайски бизнесмени получават право да се "предреждат" на опашката за визи, "инвестирайки" седемцифрени суми в британски ценни книжа.

Съветниците по въпросите на имиграцията казват, че чуждите инвеститори и техните семейства са големите печеливши, тъй като, влагайки парите си в държавни облигации, те могат да се установят във Великобритания и да се радват на справедливо правосъдие и добри училища.

В действителност обаче, защото те получават лихви по облигациите, правителството ефективно им плаща богато, за да живеят тук и да ако искат да инвестират в нашия доходен пазар на недвижими имоти, пише "Дейли мейл". Ако те изтеглят парите си, вложени в облигации, визата се анулира.

Британското общество обаче получава много малко от сделката, според съветническата комисия към Форин офис, която настоява за сериозно преразглеждане на схемата, така че да носи повече ползи на британските данъкоплатци.

В момента граждани от страни извън ЕС, които инвестират 1 милион, 5 милиона или 10 милиона паунда, могат да кандидатстват за постоянно пребиваване след пет, три или съответно две години.

Съгласно предложените нови правила, минималният обем от средства, които е нужно да инвестират, за да попаднат тук, се увеличава два пъти – до 2 млн. паунда, а кандидатстването за постоянно жителство може да стане след пет години. Вместо в облигации, парите могат да бъдат влагани в мащабни инфраструктурни проекти.

Още по-спорно е предложението на комисията около 100 визи да се продават на аукицион всяка година и да ги печелят онези, които дадат най-висока цена, пише "Дейли мейл".

Чужденците ще предават офертите си в запечатани пликове при минимална начална цена 2.5 млн. паунда.

От тези пари 2 млн. паунда ще отиват за правителството и 500 000 паунда за благотворителност. Ако наддаването стигне примерно до 4 млн. паунда, правителството отново ще получава 2 млн. паунда, а останалите ще отиват за благотворителност, така че търгът да обслужва добри каузи. Онези, които са дали най-висока цена, ще могат да се преместят във Великобритания със семействата си и да кандидатстват за постоянно жителство само след две години.


Предложението за промяна на схемата е критикувано от адвокати по имигрантски дела, според които то няма да се хареса на британското общество.

Председателят на комисията от съветници към вътрешното министерство Дейвид Меткалф обаче обвини адвокатите, че отстояват личните интереси на богатите си клиенти и собствените си "тлъсти хонорари", тъй като заможните чужденци в момента получават много, без да са длъжни да жертват средства за благотворителност.

Във Великобритания т.нар. инвеститорски визи на богати бизнесмени се предлагат от 20 години.

От 2008 г. правителството води статистика за страните, чиито жители получават инвеститорски визи. В първата десетка са Русия, Китай, Америка, Египет, Индия, Казахстан, Иран, Пакистан, Австралия и Канада. Общият брой на раздадените инвеститорски визи за този период е 1 647. От тях 433 са на руснаци, 419 на китайци, 93 американци и т.н.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?