Великобритания спря руски кораб с хеликоптери и ракети за Сирия

Руски кораб, за който се смята, че превозвал щурмови хеликоптери и ракети за Сирия, бе спрян край бреговете на Шотландия, след като застраховката му бе прекратена по искане на британското правителство, съобщава британският вестник "Телеграф" във вторник.

Британският морски застраховател "Стандарт клъб" съобщи, че е прекратил застраховката на всички кораби, собственост на руската товарна компания "Фемко", в това число на кораба "Алаед". "Осведомиха ни за обвиненията, че "Алаед" пренася муниции за Сирия", се казва в съобщението на компанията. "Вече информирахме собственика на кораба, че застраховката им е автоматично прекратена с оглед на целта на пътуването", отбеляза застрахователят.

Служители на британските сили за сигурност потвърдиха, че "Стандарт клъб" е бил предупреден, че застраховането на товара ще е нарушение на санкциите на Европейския съюз срещу сирийския режим. Те казаха, че продължават да следят кораба.

Той се превърна в обект на разпален международен спор, след като американският държавен секретар Хилари Клинтън разкри миналата седмица, че товарът му ще увеличи арсенала от оръжия, които Башар Асад използва срещу разбунтували се сирийски градове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят