Великобритания трябва да се стреми към реформиране на Европейския съюз отвътре

Британският премиер Дейвид Камерън

Великобритания трябва да се откаже от опитите да издейства нова "специална сделка" с Европейския съюз и вместо това да настоява за реформа, която да обхване всичките 28 страни в блока. Такава е позицията на проевропейската група Британско влияние, която е против излизане на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс.

Премиерът Дейвид Камерън, чиято Консервативна партия губи популярност в социологическите анкети преди изборите през 2015 г., е подложен на натиск от евроскептиците в своята партия и от възхода на Партията за независимост, която заложи на антиевропейските нагласи и обещава напускане на ЕС.

Групата Британско влияние обединява хора от различни партии и подкрепя политиката на Камерън за оставане на Великобритания в реформиран Европейски съюз. Групата публикува манифест, в който изброява рисковете от напускане на ЕС.

"Великобритания трябва да поведе кампания за реформиране на ЕС отвътре, а не да заплашва с едностранно репатриране на правомощия. Има множество реформи, които можем да извършим заедно с нашите партньори в Европа", гласи манифестът.

Премиерът Камерън нареди да се направи преглед на съотношението на правомощията, с които разполагат Лондон и Брюксел, преди да предприеме предоговаряне на отношенията на Великобритания с ЕС. Сред сферите, за които се прави прегледът, са данъците, външната политика, енергетиката, трудовото законодателство и земеделската политика.

Заключенията от този преглед трябва да се използват, за да се настоява за реформи, които да обхванат всичките страни в ЕС, а не само за специални връзки на Великобритания с ЕС, се казва в маниферста.

Според групата Британско влияние членството в ЕС е критично важно за британската икономика и за отношенията на Лондон със страни като Съединените щати и Китай. В групата участват главният секретар на държавното съкровище Дани Алекзандър и държавният министър Кенет Кларк. "Изолационистите нехаят за нашето процъфтяване", смята Алекзандър, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?