Великобритания улеснява разрешителните за добив на шистов газ

Великобритания улеснява разрешителните за добив на шистов газ

Британското правителство ще натовари министъра за общностите и местната власт да одобрява пряко разрешителните за добив на шистов газ, съобщи Ройтерс. Така правото да се взема решение по този въпрос ще бъде отнето от местните политици, които през последните месеци блокираха работата по първите шистови газови находища във Великобритания, отбелязва агенцията.

В края на юни представителите на местните власти в Северозападна Англия отхвърлиха две молби за осъществяване на хидравлично разбиване (фракинг) с мотива, че проектите ще бъдат прекалено шумни и ще увредят околната среда.

Новите правила, които влизат в сила незабавно, ще позволят правителството да се намесва в одобряването или отказа за разрешителни, а също така означава, че ще се дава приоритет на обжалванията, свързани с проекти за шистов газ.

Куадрила рисорсис (Cuadrilla Resources), чиито молби бяха отхвърлени през юни, вече е решила да обжалва отказа да получи разрешителни.

Правителството съобщи също така, че по-късно тази година ще представи предложения за създаване на суверенен фонд за приходите от добива на шистов газ.

Според някои оценки Великобритания разполага със съществени запаси от шистов газ, като правителството подкрепя разработването на тези резерви, за да компенсира намаляването на добива на петрол и газ от Северно море.

Напредъкът обаче е бавен заради съпротивата на местните жители и защитниците на околната среда. Някои се опасяват от замърсяване на подпочвените води с химикалите, които се използват при фракинга, а други се страхуват, че ще спаднат цените на имотите и ще се навреди на туризма.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?