Великобритания ваксинира по 200 000 души на ден

Във Франция ваксинират неприоритетни групи, за да не се съсипват дози

Мат Ханкок

Великобритания ваксинира по 200 000 души на ден срещу коронавирус, съобщи в неделя здравният министър Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

Тя ще увеличи броя на имунизациите до 2 милиона на седмица, за да може до средата на февруари да е ваксинирала най-уязвимите хора в страната.

"Досега сме ваксинирали около една трета от хората над 80-годишна възраст в страната", каза той в ефира на "Скай нюз".

"Тази седмица отваряме центрове за масова ваксинация", добави Ханкок.

"Само през миналата седмица сме ваксинирали повече хора, отколкото през целия декември", каза министърът в интервю за Би Би Си.

По думите му до момента са ваксинирани около 2 милиона души. Целта е до средата на февруари имунизираните да са около 14 милиона, в това число хора над 70 години, хора с придружаващи заболявания, здравни и социални работници.

Заради върлуващия нов и по-заразен щам на коронавируса във Великобритания премиерът Борис Джонсън наложи за трети път локдаун в Англия, за да опита да забави пандемията, докато не бъдат имунизирани най-уязвимите.

Във Франция ваксинират неприоритетни групи, за да не се съсипват дози

Изискванията за боравене с ваксината на Pfizer/BioNTech и въведената от френскато правителство стратегия за ваксиниране на приоритетни групи пораждат опасения за възможна загуба на големи количества дози, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV).

Това е истинско логистично предизвикателство. Дозите на Пфайзер, които се съхраняват при много ниска температура, трябва да се използват до няколко часа, след като бъдат отворени. Ако това не стане, няма възможност да бъдат замразени отново.

Подобни ситуации възникват в края на деня, когато във ваксинационните центрове останат неизползвани отворени дози, след като всички планирани в приоритетната група са ваксинирани - в случая възрастни хора от домове за настаняване. А изискванията за съхранение не позволяват дозите да се пренесат в други ваксинационни центрове.

Затова в парижката здравна система А Пе-Аш Пе (AP-HP) се справят със ситуацията, като инжектират останалите дози на болногледачи, които не са в приоритетната група, но желаят да се ваксинират.

Вестник "Паризиен" съобщава, че е създадена специална платформа, в която тези хора могат да се запишат и да бъдат информирани за оставащите дози в края на деня.

За да не се разхищава препаратът, Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча да се увеличат дозите на всеки флакон от пет на шест. Това не е вписано в препоръките на производителя, но би позволило да се увеличат капацитетите за ваксиниране с 20 процента и да се получат стотици хиляди допълнителни дози.

Този проблем няма да бъде толкова сериозен с появата на ваксините на Модерна (Moderna), които са много по-лесни за съхранение.

Дотогава обаче Франция, изглежда, следва модела на Израел за употреба на ваксините на Pfizer - там в края на деня останалите отворени дози се прилагат на неприоритетни групи, но вписани в списъци с желаещи, които биват извиквани директно чрез есемеси.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?