Великобритания вече със своя служба за борба с организираната престъпност

Британският премиер Тони Блеър откри в понеделник новата Агенция за борба с тежката организирана престъпност (АБТОП), предаде Франс прес, цитирана от БТА. Новата специална служба е създадена по подобие на американското Федерално бюро за разследване (ФБР).

Агенцията ще има разширени правомощия в борбата с търговията с наркотици, трафика на хора, прането на пари и фалшивите документи за самоличност. Новият орган ще може да преговаря с информаторите и да им предлага значително съкращаване на присъди, ако издадат босовете си.

АБТОП, създадена със закон от април 2005 г., ще има и разширени правомощия при конфискуване на имущество на мафиотски босове.

Агенцията има бюджет от 400 милиона лири стерлинги. В нея ще работят 4200 души - бивши служители в полицията, митниците, имиграционните служби, разузнаването и контраразузнаването.

Председателят сър Стивън Ландър е бивш ръководител на службата за вътрешна сигурност МИ-5.

"Агенцията ще има правомощия и организация да превърне живота ви в ад, без значение на какво разстояние сте от улиците, където се извършват престъпленията, трафика на хора и наркотици и проституцията", предупреди Блеър мафиотските босове. Той допълни, че АБТОП ще бъде в състояние да ги преследва, арестува и да ги хвърля в затвора.

Въпреки днешното си официално откриване, новата служба на практика работи от една година, допълват информационните агенции.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?