Великобритания влезе в "двойна рецесия" за първи път от четиридесет години насам

Даунинг стрийт 10

Икономиката на Великобритания се е свила с 0.2% през първото тримесечие на тази година, което е съществено под очакванията на анализаторите. Това съобщи в. "Гардиън" в сряда. Прогнозите бяха за ръст на БВП с 0.1%.

Като се вземе предвид, че през четвъртото тримесечие на миналата година икономиката също се сви - с 0.3% - Великобритания се оказа в техническа рецесия за втори път в последните три години. Последният случай на "двойна рецесия" в страната бе през седемдесетте години на миналия век. (Двойната рецесия е макроикономическа тенденция, която се характеризира с рецесия, възстановяване и след това с още един период на рецесия. Тя често е следствие на слаб икономически растеж по време на първоначалния период за възстановяване - бел. ред.).

Причината за свиването на БВП е намаляването на обема на строителството и промишленото производство. Негативна роля играе и приетата през миналата година програма за орязване на бюджетните разходи.

Според министъра на финансите Джордж Осбърн страната се е озовала в изключително сложни икономически условия. Той смята, че сегашната криза е най-голямата за сегашното поколение в активна трудова възраст и за да се излезе от нея ще е нужно повече време, отколкото се считаше по-рано.

По време на рецесията през 2008-2009 г. икономиката на Великобритания се сви със 7.1%, а продължителността на спада обхвана пет тримесечия. Възстановяването на икономиката след рецесията обикновено се съпровожда от бурен растеж, но сега той се оказа най-слачият за последните сто години.

Основната трудност, която съпътства борбата със сегашната рецесия, е ситуацията с държавния дълг. Ако до 2008 г. задлъжнялостта на Великобритания бе най-ниската от цялата Западна Европа като дял от БВП (около 45%), днес тя достига 66%. Числото не отчита дълговете на национализираните банки, които наброяват стотици милиарди паунда.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?