Великобритания влиза в неистово оспорвана предизборна кампания

Великобритания влиза в неистово оспорвана предизборна кампания
Британският премиер Гордън Браун потвърди, че на 6 май във Великобритания ще бъдат произведени парламентарни избори. Датата не изненада никого, защото от един месец британските всекидневници прогнозираха, че изборите ще бъдат на тази дата. Вотът се очертава като най-оспорвания във Великобритания от 20 години насам.

Сблъсъкът е по три основни теми: икономиката, данъците, обществените услуги.

Гордън Браун направи съобщението във вторник пред "Даунинг стрийт" 10, след 20-минутна среща при кралицата в Бъкингамския дворец, за да поиска от Елизабет Втора да разпусне парламента, предаде ББС.

Той каза, че Великобритания е стъпила на пътя на възстановяването и не трябва да се прави нищо, което би поставило това възстановяване на риск. Като подчерта собствения си народен произход, Гордън Браун каза, че лейбъристите ще се борят за справедливост, както и за семействата със "скромни доходи".

Той очерта три големи предизвикателства – да се гарантира възстановяването; да се преполови дефицитът при запазване на основния пакет услуги; обновяване на политиката.

"Ние ще кажем на британския народ: "Нашата кауза е ваша кауза", заяви Гордън Браун.

В същото време лидерът на консерваторите Дейвид Камерън предложи "модерна консервативна алтернатива". Неговата партия предлага "надежда, оптимизъм и промяна", както и "ново начало".

Посочвайки, че това са най-важните парламентарни избори за това поколение, той призова активистите на партията да кажат на избирателите: Да се махнем от пътя, водещ към крах и да поемем по пътя на просперитета и напредъка.

Предстоящата предизборна кампания е първата, в която ще се проведат телевизионни дебати на живо между лидерите на трите основни партии.

Председателят на либерал-демократите Ник Клег заяви пред репортери във вторник, че кампанията няма да е "състезание между два коня", имайки предвид двете големи партии и че хората неистово желаят нещо различно.

По думите му обявяването на датата на изборите е "началото на края за Гордън Браун".

Предстоящите избори ще са първите, на които и трите партии са с новите си лидери, избрани след последния вот през 2005 г.

Целият кабинет излиза веднага в предизборна кампания, същото ще направи и кабинетът в сянка.

Трите основни партии, както и няколко по-малки, се борят за 650 места в парламента или четири пъти повече от сегашните, заради промяна в границите на изборните райони.

За да спечели мнозинство една партия, тя трябва да си осигури 326 места. Ако нито една партия не постигне това, ще се получи парламент без мнозинство.

След 13 години на власт лейбъристите влизат в предизборната борба с мнозинство от 48 места, което означава, че ако загубят 24 депутати, те ще загубят и мнозинството си.

Какъвто и да е резултатът обаче, съставът на Камарата на общините ще се промени значително след изборите, защото 144 депутати заявиха, че ще се оттеглят.

Проучване на ICM за вестник "Гардиън" показва, че преднината на консерваторите е спаднала до 4%, като те имат 37%, лейбъристите са с 33%, а либералдемократите имат 21%.

Друго проучване на YouGov в "Сън" и на Opinium за "Дейли Експрес" обаче показват, че преднината на консерваторите е 10%. Това е преднината, от която Камерън се нуждае, за да спечели мнозинство на 6 май.

Според "Сън" торите имат 41%, лейбъристите - 31%, а либералдемократите - 18%. "Експрес" съобщава за 39% за консерваторите, 29% за лейбъристите и 17% за либералдемократите

Кампанията поставя старт на дълго очакваното противопоставяне, откакто през 1997 г. либералът Тони Блеър прекрати 18-годишното управление на консерваторите, и на най-оспорваната избирателна битка, откакто консерваторът Джон Мейджър разгроми през 1992 г. лидера на либералите Нийл Кинък.

Лейбъристите обещават смели инициативи за реформиране на държавните услуги и "национално обновяване", пише в. "Гардиън", който се е сдобил с манифеста на партията.

Партията на Браун обещава, че евентуално четвърто правителство на лейбъристите, което само по себе си ще е прецедент в историята на партията, ще действа по-смело по въпроса за държавната намеса в пазарите и ще извърши мащабни конституционни промени.

Манифестът предвижда също една радикална промяна - работата на неефективните полицейски служби да се поема от други подразделения, които се справят добре.

Камерън пък ще заложи на твърдението, че се бори за "онеправданите" - асоциация с предизборното обещание на Барак Обама да донесе надежда за нацията. Консервативният лидер ще заяви, че се бори за множеството онеправдани и пренебрегнати - млади, стари, богати, бедни, черни, бели, гейове, хетеросексуални. "Те започват бизнес, работят във фабрики, обучават децата ни, чистят улиците, отглеждат храната ни и се грижат за здравето ни - за сигурността ни. Те работят усилено, плащат данъците си, спазват закона", се казва в манифеста на консерваторите.

И двете големи партии може би в крайна сметка ще зависи от либерал- демократите, които имат подкрепа от 21 процента, отбелязва "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?