Въпреки очакваното вето на Русия

Великобритания внася в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за Сирия

Военната операция на Запада няма да има за цел да свали режима в Сирия

Великобритания внася в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за Сирия

Великобритания ще внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, осъждаща химическата атака на 21 август в Сирия и разрешаваща "необходимите мерки за защита на цивилното население".

"Винаги сме казвали, че искаме Съветът за сигурност да бъде на висотата на своите отговорности. Днес имаме възможност да го постигнем", заяви британският премиер Дейвид Камерън.

Резолюцията ще бъде представена на заседание на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, което ще се състои по-късно в сряда в Ню Йорк.

Очаква се обаче Русия и Китай да блокират какъвто и да е текст, насочен към одобрение на военна реакция.

"Съветът за сигурност на ООН трябва да изчака доклада на инспекторите на световната организация в Сирия за предполагаемата химическа атака край столицата Дамаск, преди да обмисли своя отговор, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Владимир Титов, цитиран от Ройтерс.

Това изявление дава сигнал, че Русия е против проекторезолюцията, която Великобритания се готви да внесе довечера.

В сряда експертите на ООН възобновиха разследването си в Сирия на фона на твърдото изявление на САЩ и Великобритания, че "нямат никакво съмнение, че режимът на президента Башар Асад е отговорен" за атаката с химическо оръжие край Дамаск миналата седмица.

Западът дава все по-силни сигнали, че готви ограничени военни удари срещу цели в Сирия, като това вероятно ще стане без мандат от Съвета по сигурност на ООН заради съпротивата на Русия и Китай.

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими заяви обаче, че всяка военна интервенция в Сирия ще трябва да бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН.

"Мисля, че международното право е ясно по този въпрос", посочи Брахими на пресконференция в Женева.

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия отбеляза, че правителството на президента на САЩ Барак Обама е "войнствено настроено“. "Не зная какво ще решат. Но несъмнено международното право е много ясно", каза Брахими.

САЩ: Трябва да бъде потърсена отговорност

По-рано вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че без никакво съмнение сирийският режим е използвал химически оръжия срещу цивилни и "трябва да бъде потърсена отговорност".

Той каза, че е в интерес на националната сигурност на САЩ да се търси сметка от онези, които нарушават международните норми - основата, върху която се гради глобалната сигурност, а съответно и американската сигурност.

Байдън напомни, че в Сирия единствено режимът притежава химически оръжия и средствата за тяхното използване.

По същото време са разговаряли британският премиер Дейвид Камерън и американският президент Барак Обама.

"Двамата ръководители се съгласиха, че всички налични информации потвърждават, че е имало химическа атака (...). И двамата смятат, че няма никакво съмнение за отговорността на режима на /сирийския президент/ Башар Асад за това нападение", се посочва в съобщение от кабинета на Камерън.

По-късно Камерън съобщи, че Британският съвет за национална сигурност е подкрепил единодушно предприемането на действия в Сирия в отговор на химическата атака.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс каза от своя страна, че са били дискутирани варианти за действие - в дипломатическата и военната област, за да се даде "подходящ отговор" на действията на сирийското правителство.

Франция смята, че сирийското правителство е виновно за използването на химическо оръжие в предградия на Дамаск.

"Необходимо е да се направи анализ на ситуацията, като не се ограничаваме само да изразяваме възмущение от случващото се. Внимателно ще следим ситуацията час по час", каза той.

"В подходящия момент президентът на Франция ще вземе необходимите решения", заяви Фабиюс.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също посочи, че "използването на химическо оръжие в Сирия не може да остане безнаказано" и допълни, че 28-те страни-членки на военния алианс продължават консултациите по този въпрос.

"Информацията, която постъпва от широк спектър от източници, сочи, че сирийският режим е отговорен за използването на химическо оръжие при тези атаки”, заяви Расмусен в изявление след среща с посланиците в НАТО.

Според информация на списание "Форин полиси" американските разузнавателни служби са подслушали телефонни разговори на "изпаднал в паника" служител на сирийското министерство на отбраната с началника на подразделението за химически оръжия след нападението с отровен газ миналата сряда.

"Часове след ужасяващата химическа атака в източната част на Дамаск чиновник от министерството на отбраната проведе панически телефонни разговори с началника на подразделението за химически оръжия, настоявайки за отговор във връзка с удара с невротоксичен газ, който уби над 1000 души", посочва изданието.

"Тези разговори бяха подслушани от американските разузнавателни служби", добавя "Форин полиси". "Това е главната причина, поради която американски официални представители сега казват, че са сигурни, че тези нападения са дело на режима на Башар Асад и поради която американската армия се готви да атакува режима в близките дни".

Според вестник "Ню Йорк таймс" операцията, готвена от САЩ, евроатлантическите им партньори и арабски страни от района, ще попречи на Башар Асад да използва химически оръжия срещу народа си, но целта ѝ няма да бъде да го свали от власт или да го принуди да седне на масата на преговорите.

В атаките ще бъдат използвани крилати ракети "Томахоук", които ще бъдат изстрелвани от американски ескадрени миноносци в източната част на Средиземно море. Те няма обаче да бъдат насочени срещу местата за складиране на химическо оръжие, защото може да се стигне до екологична катастрофа, а обектите да бъдат де факто отворени за плячкосване от бунтовниците. Ударите по-скоро ще бъдат насочени срещу военните части, които извършват химически удари, върху щабове, които контролират тези удари и върху ракетите и артилерията, участвали в атаките с химическо оръжие.

"Вашингтон пост" коментира от своя страна, че разделението на множество религиозни и етнически общности в Сирия прави конфликта изключително сложен. В случай на война в подобна разделена страна, хората търсят убежище в религиозната си идентичност и антагонизмите процъфтяват, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Русия срещу силово решение

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че силово решение в Сирия ще предизвика "по-нататъшно дестабилизиране на обстановката в страната и в целия регион".

"Ситуацията около Сирия рязко се изостри поради стъпките и изявленията на редица страни", посочиха от руското външно министерство.

Австралия, следващият председател на Съвета за сигурност на ООН, обаче обяви, че подкрепя евентуална ответна акция срещу Сирия заради употребата на химически оръжия, дори световната организация да не се споразумее за такава акция.

Австралия, близък съюзник на САЩ, поема ротационното председателство на Съвета за сигурност на 1 септември - роля, която изисква от нея да подпомага страните членки да постигат съгласие.

Но външният министър Боб Кар заяви, че ако се докаже употребата на химически оръжия срещу цивилни от сирийския режим, светът има пълното основание да реагира, дори ООН да не стигне до съгласие.

"Нашето предпочитание и предпочитанието на всички е за отговор под егидата на ООН. Но ако това се окаже невъзможно, ужасът едно правителство да използва химическо оръжие срещу народа си и въобще използването на химически оръжия при каквито и да е обстоятелства, оправдава предприемането на действия", заяви Боб Кар пред журналисти.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу коментира от своя страна, че Анкара не очаква евентуална военна намеса в Сирия "от днес за утре", въпреки идващите от Запад изявления в тази насока.

"Ние настояваме преди всичко в Съвета за сигурност на ООН да се обединим около една обща позиция по този проблем и тогава да се пристъпи към конкретни действия", заяви дипломатът.

Дипломатически източници в Анкара изтъкват, че ще се изчака позицията на Съвета за сигурност на ООН. Ако въпреки това всички инициативи останат без резултат, ще бъдат необходими най-малко две седмици за сформиране на евентуална военна коалиция срещу Сирия, подчертават те.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?